Καμπανάκι από ΚΕΕΛΠΝΟ: Πάνω από 2.000 τα κρούσματα ιλαράς σε όλη τη χώρα

Μεταξύ αυτών και επαγγελματίες υγείας

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα της ιλαράς, στην Ελλάδα, τα οποία μέχρι τις 15 Μαρτίου έφταναν τα 2.099.

Τα κρούσματα αυτά είναι σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφηκαν από την 01/05/2017 έως τις 15/03/2018 και έχουν μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 – 44, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών είναι και αρκετοί επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση κι άλλων κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και δεν αποκλείεται ο αριθμός των κρουσμάτων να έχει αυξηθεί και να έχει επεκταθεί και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Μέχρι στιγμής τρία άτομα έχουν πεθάνει στη χώρα μας από ιλαρά, ενώ και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας, γνωστό ως MMR των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί.