Θερίζει η ιλαρά - Τι πρέπει να κάνουν οι έγκυες γυναίκες

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR

Η ιλαρά έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις και έχει γίνει ο εφιάλτης των γυναικολόγων που θέλουν να προστατεύσουν τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. 

Ειδικά εκείνες που είναι έγκυες και εργάζονται σε σχολεία ή έχουν μικρά παιδιά στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό. 

Δυστυχώς η ιλαρά και οι επιπλοκές της στην εγκυμοσύνη απειλεί την υγειά τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ-ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ

Μπορεί να εμβολιαστεί μια έγκυος με το εμβόλιο της ιλαράς, παρωτιτιδας, ερυθράς ενώ βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί λένε καλυτέρα ΟΧΙ, καθώς το εμβόλιο παρασκευάζεται από ζωντανούς ιούς. Άρα καλύτερα να γίνεται πριν την εγκυμοσύνη ή μετα τη γέννα.

Τι πρέπει να κάνει η μέλλουσα μαμά;

Αρχικά έλεγχο μέσω του τεστ αντισωμάτων. Αν δεν εχει αναπτύξει αντισώματα καλό θα είναι να εμβολιαστεί με το εμβόλιο mmr τουλάχιστον 28 μέρες πριν τη σύλληψη. Τι γίνεται αν μια γυναικά έχει κάνει το εμβόλιο και δεν γνωρίζει ότι είναι έγκυος; Η κύηση της σύμφωνα με τους ειδικούς δεν διακόπτεται.

«Αν μια εγκυος εχει ερθει με καποιον  που υποψιαζεται οτι εχει ιλαρα θα πρεπει να απευθυνθει στο γιατρο υπαρχει τροπος να προστατευθει και εκεινη και το εμβρυο. Η κυριοτερη επιπλοκη ειναι η πνευμονια», λέει ο Σωτήρης Αδαμίδης, διευθυντής παθολογικής κλινικής.

Μέχρι ώρα το θέμα δεν απασχολούσε τους γιατρούς καθώς η ιλαρά δεν είχε την επιδημική έξαρση που έχει φέτος σε ολη την Ευρώπη. Τα κρούσματα όμως ξεπερνούν κάθε εβδομάδα τα 100 και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε επιφυλακή και καλεί τις μαμάδες που είναι γεννημένες μετα το 1970 να κάνουν μια δεύτερη δόση του εμβολίου mmr.

 

Δείτε περισσότερα στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top