Η αφρικανική σκόνη κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική - Τι συνιστούν οι πνευμονολόγοι

Να εισπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης ήρθε στη χώρα μας χθες βράδυ, επηρεάζοντας περισσότερο την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, συνιστούν οι ειδικοί.

Αυτή είναι η «γλώσσα» αφρικανικής σκόνης που ταλαιπωρεί ολόκληρη την Ελλάδα και κυρίως τη νότια, από την περασμένη Παρασκευή.  Τοπίο θολό, αυτοκίνητα λασπωμένα, ατμόσφαιρα που σε πνίγει.

Σήμερα η ατμόσφαιρα στην Αττική ήταν καλύτερη, ωστόσο καλύφθηκε με αφρικανική σκόνη η Κρήτη.

Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει την Πέμπτη

 

Η ατμόσφαιρα θα αρχίσει να καθαρίζει από την Πέμπτη το μεσημέρι, όπου η αφρικανική σκόνη θα μας αποχαιρετήσει.

«Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι αρκετές φορές αυτή η εισαγωγή αφρικανικής σκόνης συνοδεύεται και με αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων αλλά ευτυχώς δεν είναι σε επίπεδα ανησυχητικά για την ανθρώπινη υγεία», εξηγεί ο Διευθυντής Ινστιτούτου Eρευνών Περιβάλλοντος και βιώσιμης αναπτυξης, Νίκος Μιχαλόπουλος.

Πνευμονολόγοι: «Να εισπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα»

 

Όταν η σκόνη από τη Σαχάρα μας επισκέπτεται, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

«Να μην εισπνέουμε από το στόμα αλλά από τη μύτη και να εκπνέουμε από το στόμα, βασική αρχή. Και δεύτερον αυτοί που έχουν νοσήματα αποφρακτικά των πνευμόνων να μιλήσουν με τους πνευμονολόγους», εξηγεί ο πνευμονολόγος Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης.

Τα σωματίδια στην Αθήνα κυμάνθηκαν στα 50 μικρογραμμάρια. Ήταν ακριβώς στο επιτρεπτό όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό (50μg/m3) μέτρο. Στην Κρήτη έφτασαν τα 300 μικρογραμμάρια, ενώ χθες βράδυ στην Πελοπόννησο τα σωματίδια ξεπέρασαν τα 280 μικρογραμμάρια.

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα  εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top