Οδηγός ανίχνευσης και στήριξης χαρισματικών παιδιών

Μια σημαντική ημερίδα στο Ευγενίδειο Ιδρυμα από το πανευρωπαϊκό δίκτυο HELP, το Σωματείο «ΠΑΙΔΕΙΑ Αριστείας» και τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα

Μια σημαντική ημερίδα για τα χαρισματικά παιδιά διοργανώθηκε στο Ευγενίδειο Ιδρυμα από το πανευρωπαϊκό δίκτυο HELP, το Σωματείο «ΠΑΙΔΕΙΑ Αριστείας» και τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα. Στόχος η ανίχνευση και στήριξη χαρισματικών παιδιών, με δράσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και ενημέρωσης γονέων.

Ακόμα και μέσα από χιούμορ φαίνεται η σκληρή πραγματικότητα χαρισματικών παιδιών που συχνά οδηγούνται σε κακές επιδόσεις. 

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Άλμπερτ Αίνσταην, ο Γουίλιαμ Σέξπηρ, ο Ουίστον Τσόρτσιλ και ο Στηβ Τζομπς;

Κανείς δεν τους δεν ήταν καλός μαθητής. Κανείς τους δεν φημιζόταν για τις σχολικές του επιδόσεις, όπως όριζε το σύστημα. Άλλο ένα παράδειγμα λοιπόν για το πως το εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να ανιχνεύσει και να ενθαρρύνει χαρισματικά παιδιά - χαρισματικούς ανθρώπους.

 «Αυτός είναι ο λόγος που ο Σύλλογος Παιδεία Αριστείας έχει βάλει στους σκοπούς του τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου μέσα στο οποίο κάθε παιδί θα μεγαλώνει και θα προκόβει», λέει ο Ελυθέριος Γείτονας, Πρόεδρος «Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α Αριστείας».

Νέα εκπαιδευτικά εργαλεία, λοιπόν, και νέα πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη χαρισματικότητα, από Έλληνες καταξιωμένους επιστήμονες.

«Το HELP είναι ένα δίκτυο ευρωπαϊκών οργανισμών με όραμα να αλλάξει την κυρίως αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι στα παιδιά», εξηγεί ο Πρόεδρος ΕΒΕΝ και Αντιπρόεδρος «Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α Αριστείας», Αντώνης Γκόρτζης.

«Χαρισματικά παιδιά που όπως σωστά είπε και ο κ. Γείτονας και ο κ. Γκορτζής δεν είναι αποτέλεσμα μόνο γενετικών προδιαγραφών αλλά και συνάρτηση του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν», λέει η δημοσιογράφος Κατερίνα Αντωνοπούλου.

 «Η εκπαιδευτική ισότητα μόνο σε εξίσωση μπορεί να οδηγήσει, καθώς η δράση των κοινωνικών παραγόντων της πολιτισμικής ανισότητας δεν αναχαιτίζεται», εξηγείο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής ΕΚΠΑ.

Ισότητα δεν σημαίνει επιβολή μέσου όρου αλλά στήριξη όλων, και επιβράβευση όσων ξεχωρίζουν, γιατί «τα αγαθά κόποις κτώνται».

Η αριστεία μπορεί να είναι στάση ζωής και κινητήριος δύναμη για το μέλλον.

 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top