Αυτοψία Star: Ακατάλληλα τα πεζοδρόμια για τους... πεζούς στην Ελλάδα

Αγώνας μετ’ εμποδίων μοιάζει το να περπατήσει κάποιος σε αυτά

Ιδανικά για αγώνες μετ εμποδίων φαίνεται πως είναι τα πεζοδρόμια στην Ελλάδα αφού για πεζούς είναι σίγουρα ακατάλληλα, όπως θα δείτε στην αυτοψία του Άρη Λάμπου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Μάλιστα η νομοθεσία καθιστά υπεύθυνους ..τους πολίτες για τη συντήρηση τους.

Στην οδό Ευριπίδου στο Νέο Ηράκλειο το πεζοδρόμιο όχι μόνο είναι κατεστραμμένο αλλά κόβεται στη μέση από ένα πελώριο δέντρο.

Το να περπατήσει κάποιος στο πεζοδρόμιο της οδού Σιβρυσσαρίου στο Βύρωνα δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Αν ξεπεράσει τα δέντρα τότε το δρόμο θα του τον μπλοκάρουν τα μηχανάκια που είναι παρκαρισμένα πάνω στο πεζοδρόμιο και θα αναγκαστεί να κατέβει στο οδόστρωμα.

Στην Πανόρμου δίπλα στον πολυσύχναστο σταθμό του μετρό, σε ορισμένα σημεία το πεζοδρόμιο δεν ξεπερνά σε πλάτος τα 40 εκατοστά. 

Στην οδό Λογοθετίδου, που είναι δίπλα από το σταθμό μετρό Πανόρμου, έχει θάμνους που εξέχουν, κολωνάκια που πιάνουν άλλο ένα πέμπτο. Πιο πέρα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Για τα πεζοδρόμια φταίνε οι…πεζοί

 

Πόσο εύκολη είναι όμως η επισκευή των πεζοδρομίων στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία υπεύθυνος για τη συντήρηση του πεζοδρομίου είναι ο κάθε πολίτης που μπροστά από το σπίτι του έχει πεζοδρόμιο. Αν δεν το κάνει ωστόσο, δεν υπάρχουν κυρώσεις.

Αν αποφασίσει να το επισκευάσει μόνος του, πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση του δήμου ο οποίος θα επιβλέψει και το έργο.

Αν αντίθετα ο πολίτης διαπιστώσει μια ζημιά στο πεζοδρόμιο και ενημερώσει το δήμο, οι αρχές πρέπει να την αποκαταστήσουν. Μια διαδικασία όμως που απαιτεί χρόνο και γραφειοκρατία.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

 

Σε  χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία, που επίσης κάθε πολίτης είναι υπεύθυνος για το πεζοδρόμιό του, αν δεν το επισκευάσει  μπορεί να χρεωθεί ακόμα και με 10.000 ευρώ πρόστιμο. Όπου έχει ευθύνη ο δήμος όμως πρέπει η αποκατάσταση να  γίνει μέσα σε τουλάχιστον  δέκα μέρες.

 

 

 Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top