Για γέλια και για...κλάματα τα μουσεία των σκοπιανών: Οι χάρτες τους περιλαμβάνουν και την Κρήτη!

Τριμέρης Κουζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στη Βιέννη

Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη που έβαλε στο τραπέζι θέμα να αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος αναγκάστηκε σε ανασκευή των δηλώσεών του. Την ίδια ώρα, οι Σκοπιανοί, όπως θα δείτε στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star,  έχουν οικειοποιηθεί πλήρως στα μουσεία τους την ελληνική ιστορία.

Στο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, που εκείνοι το ονομάζουν Μακεδονικό και έχει ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας και του Φιλίππου, περιδιαβαίνουν αρκετοί τουρίστες. Στο μουσείο μπορεί να συναντήσει κανείς ομοιώματα αγαλμάτων του Αριστοτέλη, αλλά και του θεού Απόλλωνα.

Περιττό να σημειώσουμε, πως όλοι, σύμφωνα με τα φυλλάδια του μουσείου, είναι σκοπιανής καταγωγής. Δεν λείπουν επίσης και νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που επίσης έχουν οικειοποιηθεί οι Σκοπιανοί.

Περπατώντας στα βροχερά Σκόπια, από το αρχαιολογικό μουσείο φτάνει κανείς σε ένα ακόμη κεντρικό, το μουσείο Μπόρμπα.

Οι σκοπιανοί  καταλαμβάνουν και την… Κρήτη

 

Στο κέντρο των Σκοπίων είναι το μουσείο του Μακεδονικού αγώνα. Το μουσείο αυτό βρίθει χαρτών, όπου όλα τα μακεδονικά εδάφη και φυσικά η Θεσσαλονίκη και οι γύρω περιοχές, ανήκουν στο κράτος των Σκοπίων. Και όχι μόνον. Οι τουρίστες μπορούν να δουν χάρτες όπου το κράτος των Σκοπίων εμφανίζεται να φτάνει μέχρι την Κρήτη.

Στο τραπέζι το όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης

 

Δεν φτάνει που οι Σκοπιανοί επιχειρούν να οικειοποιηθούν κάθετι ελληνικό, ήρθε και ο Γιάννης Μπουτάρης να θέσει θέμα αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου Μακεδονία, αφού -όπως υποστήριξε- το Σκοπιανό είναι χαμένο θέμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Το επιχείρημά του πως μπερδεύονται οι τουρίστες όταν προσγειώνονται στη Θεσσαλονίκη, καταρρίπτεται.

«Κωλοτούμπα» Μπουτάρη

 

Μετά το μπαράζ αντιδράσεων ο δήμαρχος κάλεσε τους δημοσιογράφους υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν και δεν τίθεται θέμα να αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο. Επέμενε πάντως, πως το Σκοπιανό είναι χαμένο ζήτημα για την Ελλάδα.

Γιατί είναι χαμένο το Σκοπιανό ζήτημα για τους έλληνες, ρώτησε τον δήμαρχο ένας πολίτης; Ο κύριος Μπουτάρης όμως απέφυγε να απαντήσει.

Τριμέρης Κουζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στη Βιέννη

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα γίνεται στη Βιέννη νέα συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον σκοπιανό ομόλογό του, υπό τον διεθνή μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Όλες οι πλευρές αποφεύγουν να διαρρεύσει το παραμικρό.

Οι Αλβανοί εκμεταλλεύονται το σκοπιανό για να προκαλέσουν

 

Η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό και η τουρκική προκλητικότητα στα Ιμια έδωσε αέρα στους Αλβανούς εθνικιστές. Σε αυτοσχέδιο στρατόπεδο στην αυλή ενός σπιτιού στα Τίρανα, άνδρες ντυμένοι στα χακί και βαμμένοι στα χρώματα του πολέμου, υποδέχονται τον αυτοαποκαλούμενο αρχηγό των Τσάμηδων. Βαφτίζουν Αλβανό τον αρχαίο έλληνα βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο.

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top