Οι σάτυροι κατέκλεισαν τους δρόμους της Αθήνας - Χόρεψαν γύρω από ένα κόκκινο ομοίωμα φαλλού

Ποιοι αναβιώνουν την αρχαία ελληνική θρησκεία

Οι δρόμοι του ιστορικού κέντρου γέμισαν καρναβαλιστές, οι οποίοι κρατώντας ομοιώματα φαλλών, γιόρτασαν τις Απόκριες αναβιώνοντας τα Φαλληφόρια. Μια αρχαία λατρευτική τελετή προς τιμήν του Θεού Διονύσου που υλοποιούν κάθε χρόνο οι δωδεκαθεϊστές.

Οι σάτυροι και οι μαινάδες κατέκλυσαν τη Διονυσίου Αρεοπαγείτου κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. Χορεύουν και τραγουδούν γύρω από ένα κόκκινο ομοίωμα φαλλού.

Τύμπανα και άσκαυλοι παίζουν ασταμάτητα. Κατασκευασμένοι στα πρότυπα των αρχαίων ελληνικών οργάνων. Δεν πρόκειται απλά για μια αποκριάτικη εκδήλωση, αλλά για μια τελετή προς τιμήν του Διονύσου.

«Αυτή η εορτή ονομάζεται φαλληφόρια. Συνοδεύεται από έναν πολύ μεγάλο φαλλό. Οι άνθρωποι οι οποίοι κρατούσαν αυτούς τους φαλλούς ήταν οι φαλληφόροι. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο του διονυσιακού κύκλου. Οι εορτές γίνονται προς τιμήν του Διονύσου. Γι’ αυτό και εμείς ιδρύσαμε αυτή τη λατρευτική κοινότητα που σκοπό έχει να ενώσει το χθες με το σήμερα» εξήγησε ο Γιώργος Κλόνης, ιδρυτικό μέλος της Λατρευτικής κοινότητας ΛΑΒΡΥΣ.

Κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης ξεκινούν τα Φαλληφόρια και η πομπή κάνει τον γύρο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Όπως ακριβώς γιόρταζαν δηλαδή πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια οι Αθηναίοι, τον θεό Διόνυσο.

Ποιοι αναβιώνουν την αρχαία ελληνική θρησκεία

Πολλά από τα μέλη της κοινότητας πιστεύουν στην αρχαία ελληνική πολυθεϊστική θρησκεία. Μελετώντας τα αρχαία κείμενα προσπαθούν να αναβιώνουν με ακρίβεια θρησκευτικές τελετές όπως τα Φαλληφόρια.