Αντιπαράθεση για το μέγεθος του συλλαλητηρίου - Το Star κάνει crash test στις φωτο της αστυνομίας και της Μαρίνας Βερνίκου

Ειδικοί τοπογράφοι δίνουν απαντήσεις

Σφοδρή αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το μέγεθος του χθεσινού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Την ώρα που οι διοργανωτές μιλούν για πάνω από ένα εκατομμύριο, ο Νίκος Τόσκας εμμένει στις 140 χιλιάδες που έδωσε η αστυνομία ενώ για το επίμαχο βίντεο από το ελικόπτερο της ΕΛ. ΑΣ, υποστηρίζει ότι  έβαλαν μοζαίκ γιατί έδειχνε άλλη ημερομηνία. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο κάνουν λόγο για πολλαπλάσιο αριθμό συγκεντρωμένων. 

Αυτός ο δρόμος που βλέπετε είναι η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου όπως την κατέγραψε η κάμερα από το ελικόπτερο της αστυνομίας. 

Οι αρχές ισχυρίζονται πως η ώρα είναι 3 παρά πέντε το μεσημέρι. Δηλαδή στην κορύφωση του συλλαλητηρίου.

Σ΄ αυτά τα πλάνα ο δρόμος φαίνεται  να είναι γεμάτος από κόσμο για περίπου 100 μέτρα.  Από εκεί και πέρα μέχρι και την οδό Ρηγίλλης,  η Βασιλίσσης Σοφίας ουσιαστικά είναι άδεια.

Ακριβώς την ίδια ώρα όμως, στις 2 και 56 είχε σηκώσει ειδικό drone και τραβούσε εναέριες φωτογραφίες η διεθνούς φήμης φωτογράφος Μαρίνα Βερνίκου. Δείτε διαφορά στην πυκνότητα του κόσμου, ο οποίος γεμίζει όλη της Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι τη Ρηγίλλης. 

Η κυρία Βερνίκου μίλησε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Ιωάννα Βάσου: «Εγώ επειδή το περπάτησα, οι δρόμοι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι, ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, το Σύνταγμα ήταν σχεδόν απροσπέλαστο».

Την ίδια ασφυκτική σε κόσμο εικόνα στη Βασιλίσσης  Σοφίας,  κατέγραψε και αυτή  η κάμερα που ήταν εγκατεστημένη στην πλατεία Συντάγματος, πάνω σε γερανό.  Αυτές οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες,  αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της έντονης αντιπαράθεσης  για το μέγεθος του συλλαλητηρίου.

 «Τα στοιχεία που δώσαμε είναι απόλυτα ακριβή. Μετρήσαμε 35 χιλιάδες στο σύνταγμα, 25 στην Αμαλίας 25 στη Βασιλίσσης Σοφίας. Ο αριθμός είναι ακριβής καμία σχέση με πολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε ο Νίκος Τόσκας.

 «Πιστεύουμε ότι αποτελεί ύβρη για τον κόσμο που ήρθε από παντού, εμείς εκτιμούμε ότι ο κόσμος ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο. Αυτή είναι η αλήθεια», λέει ο Μιχάλης Πάτσικας, διοργανωτής του συλλαλητηρίου.

Γιατί η αστυνομία έκρυψε την ημερομηνία και ώρα του βίντεο;

 

Σημείο έντονης αντιπαράθεσης αποτελεί και η ενέργεια του υπουργείου προστασίας  του Πολίτη να καλύψει επιμελώς  στο μοντάζ  την ημέρα και κυρίως την ώρα που έγινε η επίμαχη καταγραφή από την κάμερα στο ελικόπτερο της αστυνομίας.  

Σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο  δεν  αφαιρέθηκε  η ημέρα και η ώρα λήψης των πλάνων όπως έγινε για παράδειγμα σε αυτό το βίντεο  που κατέγραψε  τις επιθέσεις αναρχικών σε   αστυνομικούς  των ΜΑΤ στα Εξάρχεια  στις 6 Δεκεμβρίου του 14 στις 11 και 26 το βράδυ.

Ο Νίκος Τόσκας μιλώντας στο πρωινό του Αntenna δίνει τη δική του εξήγηση: «Το βίντεο είναι ακριβέστατο, δείχνει την ώρα με την μεγαλύτερη παρουσία του κόσμου. Έχει ημερομηνία 1/1 γι' αυτό και σβήστηκε».

 Οι κάμερες από τα ελικόπτερα κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και είναι εγκατεστημένες στον κεντρικό υπολογιστή του ελικοπτέρου… Επισημαίνουν επίσης ότι το υλικό αποτελεί προανακριτικό υλικό σε δικαστήρια και είναι απαράδεκτο να μην καταγράφει ημέρα και ώρα.

Είναι δε η πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά που  δίνεται  στη δημοσιότητα βίντεο από συλλαλητήριο.

Τι είπαν στο Star ειδικοί τοπογράφοι

 

Κοιτώντας το χάρτη της πλατείας Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, ο κόσμος αναπτύχθηκε στην λεωφόρο Αμαλίας, την Πανεπιστημίου, τη Βασιλίσσης Σοφίας, τη Σταδίου, την οδό Μητροπόλεως και την Ερμού. Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα υπολογίζονται σε 160 χιλιάδες. Αν υπολογίσουμε πόσοι είναι οι άνθρωποι που χωρούν σε κάθε τετραγωνικό μέτρο τότε έχουμε το συνολικό αριθμό.

«Θα δείτε ότι αυτό μας δίνει 500 χιλ. με 520 χιλ», εξηγεί ο Γιώργος Νεστορής, Γ.Γ Τοπογράφων Βορείου Ελλάδας.

Για πάνω από μισό εκατομμύριο συγκεντρωμένους έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μαρδάς: «Αν υπολογίσουμε 3 άτομα κατά μέσο όρο  βάλτε έκταση 160.000 επί 3,2 και βγάλτε αποτέλεσμα».

«Αυτά τα νούμερα 140 χιλιάδες ήταν στις 11 και μισή το μεσημέρι. Μόνη της η πλατεία χωρά 140 με 150 χιλιάδες ανθρώπους», λέει ο Στέργιος Καλογήρος, διοργανωτής του συλλαλητηρίου.

 

 Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top