Κούρδος καταζητούμενος στο Συμβούλιο Εφετών: «Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας»

Συζητήθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών

 «Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας»

Την Παρασκευή αναμένεται να υποβάλει την πρόταση της η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών, που εξέτασε σήμερα το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση ενός από τους εννέα Κούρδους που είχαν συλληφθεί μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στον Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το δικαστήριο επρόκειτο να εξετάσει σήμερα και το αίτημα των τουρκικών αρχών για έναν ακόμη από τους εννέα, όμως η συζήτηση για αυτόν αναβλήθηκε για τις 6 Φεβρουαρίου μετά από αίτημα των συνηγόρων του.

Το αίτημα της Τουρκίας, όσον αφορά τον πρώτο από τους εννέα, σχετίζεται με ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί από την τουρκική Δικαιοσύνη, για «υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι οποίοι είπαν ότι ο εκζητούμενος διώκεται για τα πιστεύω του, ενώ επισήμαναν ότι η Γαλλία του έχει χορηγήσει ήδη πολιτικό άσυλο κάτι που δεν θα έκαναν οι γαλλικές αρχές «για έναν τρομοκράτη».

Ο ίδιος ο 60χρονος εκζητούμενος ζήτησε από τους δικαστές να αποδώσουν δικαιοσύνη, λέγοντας -με έντονη φόρτιση- ότι έχει περάσει 20 χρόνια σε φυλακές της Τουρκίας και ότι κινδυνεύει η ζωή του αν εκδοθεί. Όπως είπε, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα του το 2011 λόγω των διώξεων και πήγε στη Γαλλία όπου αναγνωρίστηκε ως πολιτικός πρόσφυγας.

Μάλιστα, έδειξε στο δικαστήριο το γυάλινο μάτι του, τονίζοντας: «Πριν το 2000 είχα δύο μάτια. Τώρα έχω ένα. Έχω ακόμα κομμάτια βόμβας στο κορμί μου. Όταν ήμουν στη φυλακή άνθρωποι τότε από το ίδιο κελί δολοφονήθηκαν δίπλα μου». Πρόσθεσε επίσης ότι το 2015 «στο Ντιγιάρμπακιρ έγιναν τα ίδια με όσα έγιναν στο Πολυτεχνείο εδώ. Μπορείτε να κατηγορήσετε εκείνους τους φοιτητές σας;».

«Ήρθα στην Ελλάδα το 2013-2014. Δεν θέλω να σας προκαλέσω λύπη, αλλά απαιτώ δικαιοσύνη από εσάς. [...] Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά σας. Ή θα υπακούσετε στις προσταγές του φασιστικού κόμματος ή θα αποδείξετε ότι είστε παιδιά αυτών που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού. Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας», τόνισε.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μετά την εισήγηση της εισαγγελέως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top