Σμήνος σεισμών «ταρακούνησαν» την Αττική - Οι σεισμολόγοι αναλύουν το φαινόμενο

Δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα να προκαλέσουν μεγαλύτερο σεισμό, εξηγούν

Σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τον Μαραθώνα και την Ραφήνα παρατηρήθηκε από τα ξημερώματα έντονη σεισμική δραστηριότητα με περισσότερους από 20 σεισμούς εντάσεως μέχρι 2,9 Ρίχτερ, την οποία οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως σμήνος σεισμών διότι δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος κύριος σεισμός.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εξηγεί στο Star: «Η περιοχή χρειάζεται προσοχή τα φαινόμενα πάντα είναι υψηλής αβεβαιότητας για αυτό παρακολουθούμε με προσοχή αυτήν την φαινομενικά ακίνδυνη σεισμική δραστηριότητα».

Οι περισσότεροι σεισμοί δεν έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους της Ραφήνας, ενώ αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι το ενδεχόμενο ενός μεγάλους σεισμού.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ, επισημάινει: «Η περιοχή δομείται  από αυτά τα ρήγματα τα μικρά, η περιοχή δεν δομείται από κάποιο μεγάλο ρηξιγενή δομή ώστε να έχουμε μεγάλο σεισμό.  Βέβαια οι σεισμοί αυτοί έγιναν ιδιαίτερα  αντιληπτοί τα Βόρεια προάστια επειδή ήταν σε κοντινή απόσταση και επιφανειακοί και για αυτό είχαμε όλον αυτόν τον θόρυβο».

Την ίδια στιγμή πάντως  τα ρίχτερ  της αντιπαράθεσης  ταρακουνούν την επιστημονική κοινότητα.  Η αποπομπή του  Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου από την επιτροπή για την αξιολόγηση του σεισμικού κινδύνου έκανε τον  Άκη Τσελέντη να γίνει πυρ και μανία  «στολίζοντας κανονικά  τους συναδέλφους του:

«Αν θέλετε μαϊντανούς, εδώ (στο Αστεροσκοπείο Αθηνών) θα βρείτε πολλούς. Εγώ δεν έχω κάτι να πω. Πώς είναι δυνατόν να μείνει εκτός της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου;»

Ο Κώστας Μακρόπουλος, καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος επιτροπής σεισμικού κινδύνου, αναφέρει:

«Εγώ ήμουν και στην προηγούμενη που ήταν την 7μελή ο Άκης Τσελέντης αλλά σπάνια εξέφραζε την άποψή του, σε αυτήν είναι 20  μέλη αλλά καθορίζονται από την προϊσταμένη αρχή».

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top