Σε απόγνωση η 19χρονη που κρατείται στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ: «Με εκμεταλλεύτηκαν, δεν γνώριζα τίποτα»

Τα capital controls εμποδίζουν την υπεράσπισή της

«Με εκμεταλλεύτηκαν, δεν γνώριζα τίποτα, αν γνώριζα δεν ήμουν τόσο ηλίθια να πάω στο στόμα του λύκου». Αυτά είναι τα λόγια  απόγνωσης της Ειρήνης στο δικηγόρο της. Η 19χρονη εδώ και 1,5 μήνα βρίσκεται πίσω από τα παγωμένα κάγκελα ενός κελίου στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ, 8.534 χλμ μακριά από το σπίτι της, μακριά από την οικογένεια της και τους φίλους της. Η ψυχολογική της κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη ειδικά αυτές τις μέρες που έχει ξεκινήσει για εκείνη ένας νέος εφιάλτης.

Η 19χρονη Ειρήνη ζει έναν νέο Γολγοθά, αφού κινδυνεύει να μείνει χωρίς νομική εκπροσώπηση. Το ποσό για την αμοιβή του δικηγόρου έχει συγκεντρωθεί μετά από προσφορές συγγενών και φίλων όμως  δεν μπορεί να φτάσει  στο Χονγκ Κονγκ λόγω των capital controls που εμποδίζουν τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου, δικηγόρος της 19χρονης, εξηγεί ότι έχει ζητηθεί ειδική άδεια για να σταλούν τα χρήματα:  «Ήδη μέσω των τραπεζών και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους έχει ζητηθεί να χορηγηθεί άδεια ώστε να μπορεί να σταλεί στο Χονγκ Κονγκ μέρος του ποσού που απαιτείται. Το πρώτο τμήμα της προκαταβολής είναι 10.000 ευρώ».

Η ώρα του σημαντικότερου δικαστηρίου για την Ειρήνη κοντοζυγώνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο δικηγόρος της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η 19χρονη να υποστηρίξει ότι είναι ένοχη: «Αν αποφασίσει να δώσει μάχη για την αθωότητα της υπάρχει πιθανότητα να αθωωθεί αλλά και καταδίκης σε βαρύτατη κάθειρξη. Αν αποφασίσει να δηλώσει ένοχη αυτό θα το κάνει για να μειωθεί δραστικά η ποινή της, έτσι μου έχει πει στην επικοινωνία που είχαμε».

Η τελευταία φορά που μίλησαν οι γονείς μαζί της ήταν πριν από δυο εβδομάδες, για μόλις δέκα λεπτά. Τόσο επιτρέπεται κάθε μήνα. Ήταν φοβισμένη και τρομαγμένη.

Και πως να μην είναι άλλωστε όταν σκέφτεται ότι μπορεί να μείνει χωρίς νομική εκπροσώπηση, σε μια ξένη χώρα, μακριά από το νησί της και με την ποινή των ισοβίων να ορθώνεται απειλητικά.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top