Μαύρισαν τα νερά και οι ψυχές των ανθρώπων στη Γλυφάδα από τη ρύπανση - Δραματική έκκληση του δημάρχου «Να αποδοθούν ευθύνες τώρα»

Σε οικολογική βόμβα εξελίσσεται το ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ - Μεγάλες αντιδράσεις στα social media - Πρώτη ανάρτηση: 13-09-2017 18:50

Δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι των Νοτίων Προαστίων. Ο φόβος τους περί μεγάλης οικολογικής καταστροφής μετά το ναυάγιο του πλοίου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» όχι μόνο βγήκε αληθινός αλλά εξελίσσεται σε εφιάλτη! Η πετρελαιοκηλίδα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, έφτασε στη Γλυφάδα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στις αρχές και τους κατοίκους. 

 

 

 

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μέσω Facebook επιβεβαίωσε το γεγονός και δημοσίευσε φωτογραφίες ΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Ο κ.Παπανικολάου, αφού έκανε λόγο για άνιση μάχη, παρακάλεσε τους λουόμενους να μην μπαίνουν στην θάλασσα μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, ζητώντας βεβαίως να αποδοθούν άμεσα ευθύνες σε αυτούς που άφησαν να συμβεί αυτή η καταστροφή.

«Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα» τόνισε. 

Δείτε επίσης:  Σποτ της ΝΔ: Σκουριασμένα μυαλά διώχνουν τις επενδύσεις

Δείτε επίσης:Απίστευτη δήλωση Καρανίκα για Eldorado: Στα τσακίδια και να μη στεριώσεις πουθενά!

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

"Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο. Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων. Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα".

ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Την ίδια ώρα, χαμός γίνεται στα social media με το θέμα της Σαλαμίνας, με τους περισσότερους χρήστες να καταλογίζουν μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση, συνδέοντας το θέμα με την επένδυση στις Σκουριές στην Χαλκιδική και την αναστολή των εργασιών της Eldorado Gold. 

«Μπλοκάρουν την επένδυση στο όνομα της δήθεν οικολογικής ευαισθησίας. Αλλά αδιαφορούν για την καταστροφή στη Σαλαμίνα», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι περισσότεροι χρήστες μιλούν για τραγωδία ανεβάζοντας φωτογραφίες με την πετρελαιοκηλίδα, ενώ άλλοι πιο αιχμηροί γράφουν για «ανάπτυξη παντού» παραθέτοντας εικόνες από την οικολογική καταστροφή αλλά και τα μεταλλεία της Χαλκιδικής 

«Το Σάββατο κολυμπούσα εδώ και αισθανόμουν τυχερή που μένω σε ένα όμορφο νησί κοντά στην Αθήνα. Το θέλω πίσω. Ευχαριστώ. #Σαλαμίνα» γράφει μια κοπέλα στο twitter. 

Η γνωστή τηλεκριτικός Αφροδίτη Γραμμέλη, χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού Νίκου Καρανίκα, έγραψε στο Facebook «όλος ο νότος μέσα στο πετρέλαιο… Στα τσακίδια», με την ανάρτηση της να συγκεντρώνει δεκάδες likes και σχόλια.

 

 

Νωρίτερα, την Τετάρτη η ρύπανση ήταν ορατή στις ακτές του Ελληνικού. Λουόμενοι είδαν μεγάλες κηλίδες πετρελαίου να εμφανίζονται και στις ακτές του Αγίου Κοσμά. 

Δείτε επίσης: Η παραλία Αγίου Κοσμά εκπέμπει SOS! Εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα μεγέθους 400 τ.μ.

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Ναυτιλίας για την έγκαιρη απορρύπανση των ακτών της Σαλαμίνας, ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι υπαρκτός», δήλωσε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή τομεάρχη Αθανασίου Χαράλαμπο και τον βουλευτή της ΝΔ στη Β' Πειραιά Γιάννη Τραγάκη επισκέφθηκαν τις πληγείσες από τη ρύπανση περιοχές.

Ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν, ενώ πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, αφού αντέδρασε πολύ καθυστερημένα, αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον περιορισμό και τον έλεγχο του μαζούτ που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας».

«Η οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού, τρεις μέρες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου, καλά κρατεί. Μετά τη Σαλαμίνα που μετράει τις πληγές της, αντί να περιορισθεί, επεκτάθηκε σε όλη την ακτογραμμή του Πειραιά και έφτασε στη Φρεαττύδα. Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας και του Πειραιά αισθάνονται απροστάτευτοι και η οργή ξεχειλίζει», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:« Η ανικανότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Ναυτιλίας δεν έχουν όριο».

Ο δήμος Σαλαμίνας θα κινηθεί δικαστικά

Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προειδοποίησε ότι ο δήμος θα στραφεί δικαστικά κατά παντός υπευθύνου, ενώ ζήτησε τη συνδρομή περισσότερων αντιρρυπαντικών συνεργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η μεγάλη ρύπανση που δημιουργήθηκε στις ακτές, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου. Εξέφρασε φόβους ότι «αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο τον Σαρωνικό». Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή και ότι οι αντιδράσεις του κόσμου αλλά και καταστηματαρχών είναι έντονες, καθώς εκτός από περιβαλλοντικό το πρόβλημα είναι και οικονομικό».

Ανήσυχος και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιάς

Την έντονη ανησυχία των τοπικών αρχών για την πετρελαιοκηλίδα που μολύνει τον Σαρωνικό και ολόκληρη την ακτογραμμή εξέφρασε σήμερα και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, στη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας.

«Η επέκταση της ρύπανσης γίνεται με ταχύτητα που μας κάνει να ανησυχούμε. Ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση της θάλασσας, η οποία απλώνεται σε όλη την ακτογραμμή και της Πειραϊκής και όχι μόνο» είπε. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι τον διαβεβαίωσαν πως έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα σύγχρονα μέσα και οι απαραίτητες αναγκαίες δυνάμεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το θέμα και πως η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη τις επόμενες ημέρες.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα συγκροτήσει ένα συντονιστικό όργανο το επόμενο διάστημα και θα επιχειρήσει με δικά της μέσα αυτοψία όλης της ακτογραμμής και στη βάση αυτών των διαπιστώσεων η περιφέρεια θα ζητά και νέα μέτρα αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού σημαντικού προβλήματος ρύπανσης.

Δείτε επίσης: Στην Πειραϊκή έφτασε η πετρελαιοκηλίδα! Καλυμμένες από μαζούτ οι ακτές της Σαλαμίνας

Η ανακοίνωση της εταιρείας - "Λυπούμαστε πολύ" 

Τη λύπη της για την αδόκητη πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και την εξ αυτού ακόλουθη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη ναυτική εταιρεία».

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία δηλώνει εξάλλου ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον» αναφέρει ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, ενημερώνει ότι «οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν», θα είναι σε θέση να γνωρίζει.

Επισημαίνει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύι και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί. «Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της», αναφέρει τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Για βαρύ περιστατικό μιλά σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας

Μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χαρακτήρισε σήμερα ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός, τη ρύπανση που προκάλεσε σε παράκτιες περιοχές η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου, γεμάτου με 2.570 τόνους καύσιμα.

Έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή δημάρχων, βουλευτών της περιοχής και εκπροσώπων των εταιρειών, ο γ.γ. σε δηλώσεις του τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η επικέντρωση των ενεργειών βρίσκεται στη απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν στη θάλασσα με σκοπό τη συλλογή τους.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι επιχειρήσεις στις ακτές είναι επαρκείς με τα πλέον σύγχρονα μέσα, ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους να υπάρξει η δέουσα λειτουργία και αποτελεσματικότητα. Τόνισε ακόμη ότι, σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Ναυτιλίας είναι εδώ για να ελέγχει την όλη επιχείρηση και τις ενέργειες και των ιδιωτών.

Σε ερώτηση αν υπήρξε άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού ρύπανσης από την πρώτη στιγμή, ο κ. Καλαματιανός απάντησε ότι η κινητοποίηση των λιμενικών Αρχών ήταν άμεση, ενώ από την πρώτη ώρα του περιστατικού περιπολούσε στο σημείο του ναυαγίου σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Είπε, εξάλλου, ότι η ανάθεση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην εταιρεία απορρύπανσης έγινε επίσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από τέσσερις ώρες.

«Η αντιμετώπιση είναι επαρκής και αποτελεσματική και η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι ότι στο σημείο του ναυαγίου υπάρχει πλωτός γερανός και τρεις σειρές φραγμάτων που εμποδίσουν κηλίδες από το ναυάγιο να εξέλθουν και να μολύνουν περαιτέρω την περιοχή» δήλωσε ο κ. Καλαματιανός και συμπλήρωσε ότι «στις ακτές τόσο της Σαλαμίνας όσο και στην Πειραϊκή, όπου έχει εμφανιστεί πετρελαιοκηλίδα, επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις ενώ χρησιμοποιούνται και εναέρια μέσα του λιμενικού που περιπολούν τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού».

Ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας επισήμανε ότι η αντιμετώπιση όλων των περιστατικών είναι ικανοποιητική και επαρκής, καθώς για πρώτη φορά ενεργοποιείται σκάφος που έχει ειδικό απορρυπαντικό εξοπλισμό πιστοποιημένο από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα EMSA που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές.

Σχετικά με το χρόνο που θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης, ο γγ δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση, αλλά η εταιρεία καθαρισμού και όσοι άλλοι εμπλέκονται αναφέρουν περίπου σε ένα μήνα.

«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης, αλλά όταν όταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και γι αυτό θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» ανέφερε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top