Η απέραντη ομορφιά της Ελλάδας μέσα από τα μάτια σπουδαίων προσωπικοτήτων στο μουσείο Μπενάκη

Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου τριών σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και των γραμμάτων του 20ού αιώνα,  του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Τζον Κράξτον και του Πάτρικ Λη Φέρμορ,  παρουσιάζει η έκθεση με τίτλο «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα».

Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο Μουσείο Μπενάκη, μαζί με την σύζυγο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αυτή η έκθεση είναι ένα δοξαστικό αφιέρωμα σε αυτούς τους τρεις μεγάλους δημιουργούς, σε μια πορεία κοινής διαδρομής που την ένωσε όχι μόνο η προσωπικότητα και το έργο τους αλλά και ο τόπος. Η Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Μέσα από τη ζωγραφική του Γκίκα και του Κράξτον και τα κείμενα του Λη Φέρμορ, προβάλλονται  οι  καλλιτεχνικές τους εξερευνήσεις, με πηγές έμπνευσης την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα .

Από την πλευρά της η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, Άντρη Αναστασιάδη ανέφερε: «Τα έργα τους καταδεικνύουν την επιρροή που δέχτηκαν από τα ελληνικά στοιχεία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την απέραντη ομορφιά της Ελλάδος».

Η έκθεση  θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ  του χρόνου  θα παρουσιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. 

Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσαν η σύζυγος του προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η πρέσβυς καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη,  προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης του πολιτισμού και των γραμμάτων. 

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη έκδοση υπό την ευθύνη της ιστορικού τέχνης Εβίτας Αράπογλου. Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα της ίδιας και των τριών άλλων επιμελητών της έκθεσης, που είναι οι Ίαν Κόλινς, σερ Μάικλ Λουέλιν Σμιθ  και Ιωάννα Μωραΐτη. Την έκθεση διοργανώνει η Λεβέντειος Πινακοθήκη, που ανέλαβε και την έκδοση, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Craxton Estate.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top