Το star.gr στο Aίγιο: Το ωραιότερο «μπαλκόνι» στον Κορινθιακό μια «ανάσα» από την Αθήνα

Η «μεταμόρφωση» της παραλιακής ζώνης/ Πρώτη ανάρτηση: 04-05-2017 13:12

Το star.gr στο Aίγιο:Το ωραιότερο μπαλκόνι στο Κορινθιακό

Το καλοκαίρι πλησιάζει και όλοι μας αναζητούμε κοντινούς «παραδείσους» προκειμένου να ξεφύγουμε για λίγο από την πολύβουη πόλη και να δροσιστούμε σε καθαρές θάλασσες που πλαισιώνονται από δαντελωτές παραλίες. Ένα τέτοιο «μυστικό» μέρος είναι και το Αίγιο το οποίο μετά την παράδοση των καινούργιων τμημάτων της Ολυμπίας Οδού, απέχει μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά από την γκρίζα Αθήνα.

Bρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου στο νομό Αχαΐας. Η πόλη, μπαλκόνι στον Κορινθιακό, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και απλώνεται σε τρία επίπεδα: α' την παραλιακή ζώνη (κάτω πόλη), β' γαλαξιδιώτικα ή περιοχή Αγ. Ανδρέα (μέση πόλη), γ' την άνω πόλη όπου βρίσκεται και το ιστορικό κέντρο και ο συνοικισμός.

Μάλιστα η παραλιακή ζώνη του Αιγίου, μετά τα έργα ανάπλασης τα οποία θα ολοκληρωθούν σε λίγο καιρό, έχει «μεταμορφωθεί» σε ένα ιδανικό μέρος για ατελείωτη «περατζάδα», βόλτες με το ποδήλατο, έξοδο για ποτό, καφέ και φαγητό στα μαγαζιά της περιοχής απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο….

Πολλές φορές κάνοντας βόλτα εκεί που κυριολεκτικά σκάει το κύμα όταν έχει «Μαΐστρο», όπως έλεγε ο Αιγιώτης παππούς μου, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις που τελειώνει η θάλασσα και που ξεκινά ο ουρανός….

Το star.gr, με μία κάμερα 360 μοιρών, βρέθηκε στην παραλιακή ζώνη και κατέγραψε τις αλλαγές στην «κάτω πόλη», εκεί όπου «δεσπόζει» ο ιστορικός Πλάτανος, οι 12 βρύσες, οι παλιές πανέμορφες πετρόχτιστες σταφιδαποθήκες και η «αγέρωχη» Παναγία Τρυπητή…

 

Έχοντας «μεγαλώσει» στην παραλία, στην «ταβέρνα του Καράμπαμπα» όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, ανάμεσα στο πάρκο επί της Ζωοδόχου Πηγής και το Τουριστικό, η συγκίνηση από την μεταμόρφωση της παραλίας είναι μεγάλη… Επιτέλους μια περιοχή που για πολλά χρόνια ήταν παρατημένη, απέκτησε τη μορφή που της αξίζει!

Παλιά... στο Αίγιο....

 

Τώρα πια τα παιδιά μπορούν να τρέχουν αμέριμνα, να κάνουν ισορροπία πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου παλιότερα περνούσε ο «Μουτζούρης», τα ζευγαράκια να περπατούν αγκαλιά τρώγοντας παγωτό, οι γονείς να σπρώχνουν τα καρότσια των βρεφών τους και οι παρέες να κάνουν πλάκες αράζοντας δίπλα στη θάλασσα….

 

ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ:

ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ:

 

(ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΩΡΑ)

Μπορεί να απομένει λίγο ακόμα μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, όμως πολλοί είναι ήδη οι κάτοικοι που ενθουσιασμένοι με τη νέα εικόνα της παραλιακής ζώνης, απολαμβάνουν το «κόσμημα» της πόλης τους…

 

Το star.gr, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αιγιαλείας κύριο Αθανάσιο Παναγόπουλο, ο οποίος τόνισε: «Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου είναι ένα μεγαλόπνοο έργο που εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει την εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της πόλης μας, με σεβασμό στην ιστορία του και την αισθητική του. Δημιουργεί ένα νέο σημείο αναφοράς για όλους  και ιδιαίτερα για τους νέους μας και ταυτόχρονα αποτελεί και ένα νέο σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 μέρες περίπου και θα αποτελεί το νέο σήμα κατατεθέν για την πόλη του Αιγίου».

 

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Στην παραλιακή ζώνη (κάτω πόλη) ο ιστορικός Πλάτανος, τον οποίο αναφέρει ο διάσημος αρχαιολόγος και ανασκαφέας της Τροίας και των Μυκηνών, ο Ερ. Σλήμαν στο βιβλίο του «Πελοπόννησος και Τροία», βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Είναι γνωστός και ως Πλάτανος του Παυσανία λόγω της αναφοράς του αρχαίου περιηγητή στις 12 βρύσες, τις πηγές που βρίσκονται κοντά του.

Η πλατεία του «Πλατάνου του Παυσανία», πάνω από τις 12 Βρύσες το 1925. [φωτό αρχείο »Βηματος Αιγιαλειας»]

 

Οι 12 βρύσες

 

ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ:

Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής (Ζωοδόχος Πηγή). Πολιούχος της πόλης.

Στην παραλία του Αιγίου και άνω του παλιού εργοστασίου της ξακουστής Χαρτοποιίας, σκαρφαλωμένη σ'ένα βράχο, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής, που εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής. Η Παναγία Τρυπητή, είναι ένας περικαλλής, μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Ναός, που φαντάζει από μακριά σα μια ζωγραφιά κολλημένη στο βράχο. Εκτός από  την εικόνα της Παναγίας, στο Ναό φυλάσσεται και η μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εικόνα του Αγ. Γεωργίου. Έργο αγνώστου, αναπαριστά τον Άγιο πεζό και όχι έφιππο, όπως συνηθίζεται.

Στην είσοδο του Ναού, αναβλύζει από τα σπλάχνα του βράχου μια μικρή πηγή που στάζει λιγοστό ιαματικό νερό (Αγίασμα)και έχει στην πρόσοψη την επιγραφή "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ", η οποία ως γνωστόν διαβάζεται και αντιθέτως. Η πολιούχος του  Αιγίου γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα.

Παλιές σταφιδαποθήκες

Σπάνια η ιστορία ενός τόπου έχει συνδεθεί τόσο στενά με ένα αγροτικό προϊόν όσο το Αίγιο με τη σταφίδα. Για αιώνες η οικονομική και πολιτική ζωή της πόλης ακολουθούσε τους ρυθμούς του εμπορίου της σταφίδας. Οι μεγάλοι σταφιδέμποροι της εποχής δημιούργησαν την ταυτότητα που έχει το Αίγιο σήμερα. Σήμερα πολλές από τις παλιές σταφιδαποθήκες στεγάζουν επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής υψηλού επιπέδου.

Το Αίγιο είναι μια πόλη που χρονολογείται περίπου στα 4.000 χρόνια. Τα ευρήματα από την αρχαιότητα διάσπαρτα γύρω από την πόλη μαρτυρούν την ηλικία της.

Έργα πραγματικά μεγάλης αξίας στεγάζονται στο νεοκλασικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ού αιώνα και είναι ένα από τα κτίρια μνημεία που άφησε στην Ελλάδα ο μεγάλος Γερμανός αρχιτέκτονας Ε.Τσίλλερ.

Την ιστορία της πρωτεύουσας του Δήμου Αιγιάλειας δεν χρειάζεται να την διηγηθεί κανείς, την ανακαλύπτεις περπατώντας τους δρόμους της, εξερευνώντας τον φυσικό της πλούτο, δοκιμάζοντας τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της. Στο Αίγιο κάθε δρόμος, κάθε στενό έχει τη δικιά του ιστορία.

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

Email: mkipreou@star.gr

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top