Ετοιμάζουν νομιμοποίηση της ΚΑΝΝΑΒΗΣ για ιατρικούς λόγους!

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας

Ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός, χαρακτήρισε τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους «μεγάλο στοίχημα» αλλά και «πολιτικό πρόταγμα». Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το έργο του ΟΚΑΝΑ, ο υπουργός αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες αλλαγές του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, υποστηρίζοντας ότι θα νομιμοποιηθεί η φαρμακευτική κάνναβη.

«Μιλάμε για "εξαρτήσεις" και όχι μόνο για ναρκωτικά. Η εξάρτηση είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο, υπάρχουν αναδυόμενες εξαρτήσεις, που φαίνεται ότι και την περίοδο της κρίσης έχουν παροξυνθεί, όπως είναι το αλκοόλ, όπως είναι το διαδίκτυο, όπως είναι ο τζόγος -και δη ο ηλεκτρονικός- που καταγράφεται και υπάρχουν δεδομένα ότι στον μαθητικό-εφηβικό πληθυσμό έχουμε πολύ αυξημένα ποσοστά εξάρτησης από αυτού του τύπου τις νέες εξαρτήσεις και φυσικά υπάρχει και η εξάρτηση από ουσίες πέραν των οπιοειδών» δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Ξανθός ενημέρωσε, επίσης, ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ξεκινήσει νομοπαρασκευαστική διαδικασία, «για κάποιες αλλαγές στο ν.4139/2013, που ήταν ένας σημαντικός νόμος, προοδευτικός νόμος για το ζήτημα των ναρκωτικών». 

«Η βασική αλλαγή που θα κάνουμε είναι ότι θα μιλάμε, πλέον, για εξαρτήσεις και όχι μόνο για ναρκωτικά, άρα διευρύνουμε το φάσμα παρέμβασης. Θα ξαναδούμε, λοιπόν, τον θεσμό του εθνικού συντονιστή. Χωρίς να τον καταργήσουμε, θα προσπαθήσουμε να τροποποιήσουμε λίγο τους όρους λειτουργίας και τη δομή αυτού του θεσμού, έτσι ώστε να είναι πραγματικά ένας θεσμός συντονιστικός» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο θεσμός αυτός θα συνοδεύεται από εθνική επιτροπή σχεδιασμού και συντονισμού, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες.

Ο υπουργός τόνισε ότι, για την κυβέρνηση, το βασικό θέμα είναι η αναβάθμιση δημόσιων πολιτικών για να αντιμετωπιστούν οι εξαρτήσεις. «Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των εξαρτημένων ανθρώπων της χώρας μας σε ένα πλουραλιστικό φάσμα φροντίδας και να συμβάλλουμε και στην πρόληψη του φαινομένου και στη διαδικασία της κοινωνικής επανένταξης και οριστικής απεξάρτησης αυτών των ανθρώπων».

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη χρήση ιατρικής κάνναβης, λέγοντας ότι «υπήρξε ένα πόρισμα επιστημονικό, από μία ομάδα με επικεφαλής την πρόεδρο του ΕΟΦ. Αυτό το πόρισμα κατατέθηκε στο υπουργείο, αυτό το πόρισμα επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης, σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες και με συγκεκριμένες ενδείξεις. Αυτό είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε» και εξήγησε ότι το πρώτο βήμα, σε αυτήν τη κατεύθυνση, είναι να υπάρξει μία κοινή πολιτική απόφαση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και να υπάρξει η απαιτούμενη αλλαγή, καθώς «υπάρχει ένας γνωστός πίνακας του ΟΗΕ με την κατάταξη των ουσιών».

Τέλος, επεσήμανε ότι η πρόσβαση των ασθενών θα πρέπει να διασφαλιστεί ώστε τα σκευάσματα αυτά να έχουν θεραπευτικό όφελος και να μην είναι το τοπίο παράνομο.