Αντιμέτωπη με το «τέρας» της γραφειοκρατίας η μοναδική επιχείρηση στο Αγαθονήσι!

Το Δημόσιο βάζει εμπόδια στις ιχθυοκαλλιέργειες

Οι ιχθυοκαλλιέργειες στο Αγαθονήσι, είναι  η μοναδική επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε αυτή την ακριτική γωνιά της Ελλάδας, αλλά  βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέρας της γραφειοκρατίας που εμποδίζει τις επενδύσεις στο νησί,  οδηγώντας το με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό.

Οι 27 από τους 140 μόνιμους κάτοικους στο Αγαθονήσι, που φυλούν Θερμοπύλες, εργάζονται στις ιχθυοκαλλιέργειες του νησιού, όμως η εταιρία που τις εκμεταλλεύεται και εξάγει προϊόντα σε όλον τον κόσμο, παλεύει εδώ και χρόνια να νοικιάσει από το ελληνικό δημόσιο μία έκταση 20 στρεμμάτων ώστε να προχωρήσει σε επενδύσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Η συγκεκριμένη εταιρία, η ιχθυοκαλλιέργεια δεν ζητούν να τους παραχωρηθεί, ζητούν ή να το μισθώσουν ή να το αγοράσουν. Είναι νόμιμη διαδικασία. Αυτή λοιπόν η διαδικασία δεν μπορεί να κρατά 4 και 5 χρόνια, είναι μεγάλος ο χρόνος. μεγάλο το διάστημα και εδώ είναι η αντίρρηση μου ότι έπρεπε τέτοιες διαδικασίες να συντομεύουν ή να απλοποιούνται»  δήλωσε στο Star o δήμαρχος Αγαθονησίου Ευ. Κοττόρος.

Η γη στο νησί ανήκει εξ΄ολοκλήρου στο ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα η γραφειοκρατία επικαλούμενη την έλλειψη πρόβλεψης παραχώρησης δημόσιων εκτάσεων στις παραμεθόριες νησίδες για την λειτουργία επιχειρήσεων, να εμποδίζει τη δημιουργία συσκευαστηρίου και αποθηκευτικών χώρων.

«Δεν λέω να παρανομούν οι υπηρεσίες, αλλά πως θα σταθεί ο κόσμος και τι κίνητρα θα δοθούν στους κατοίκους των μικρών νησιών να αναπτυχθούν και να παραμείνουν στα νησιά» επισημαίνει επίσης ο Δήμαρχος Αγαθονησίου.

Η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου στη οποίαν απευθυνθήκαμε, επιβεβαιώνοντας το αθάνατο μεγαλείο της ελληνικής γραφειοκρατίας, επιφυλάχθηκε να μας απαντήσει με δελτίο τύπου…  μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ!  

Από την άλλη πλευρά οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν τη μοναδική επιχείρηση στο νησί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα Τουρκικά παράλια, κι αν τυχόν αναγκαστεί να αποχωρήσει, οι κάτοικοι θα χάσουν μία από τις βασικές πηγές του εισοδήματος τους