Το star.gr σας ταξιδεύει στην Πράγα! Η θέα από το Κάστρο που κόβει την ανάσα και ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Βίτου

Περπατήσαμε και στο Χρυσό Σοκάκι, εκεί που έζησαν γνωστοί λογοτέχνες, όπως ο Σάιφερτ και ο Φρανς Κάφκα

Το star.gr σας ταξιδεύει στην Πράγα

Το star.gr συνεχίζει να σας ταξιδεύει έστω και νοερά στην παραμυθένια πόλη της Πράγας όπου και βρέθηκε, καταγράφοντας με κάμερα 360 μοιρών τα αξιοθέατά της αλλά και την μαγευτική της θέα. Αυτή τη φορά, θα σας ξεναγήσουμε στο υπέροχο Κάστρο της Πράγας από όπου η θέα στην πόλη είναι μαγευτική, αλλά και στον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βίτου!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κάστρο της Πράγας

Είναι το πιο εντυπωσιακό κτίσμα σε ολόκληρη την Πράγα και ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτισμάτων που βρίσκεται στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου στην αριστερή όχθη του Ποταμού Μολδάβα, ο οποίος κυλάει μέσα από την Παλιά Πόλη της τσεχικής πρωτεύουσας.

Βίντεο 360 μοίρες: Η ανεπανάληπτη θέα βγαίνοντας από το Κάστρο

 

Το κάστρο ανεγέρθηκε τον 9ο αιώνα από τον πρίγκιπα Μποριβόι. Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του πάνω από τον Μολδάβα, σύντομα έγινε το επίκεντρο των εδαφών που κυβερνούσαν οι Πρεμυολίδες. Στα εντός των τειχών κτήματα περιλαμβάνονταν ένα ανάκτορο, τρεις εκκλησίες και ένα μοναστήρι. Γύρω στο 1320, στην εξωτερική πλευρά του τείχους ιδρύθηκε η πόλη Χράτσανι.

Το κάστρο ανοικοδομήθηκε πολλές φορές, όπως κατά τη βασιλεία του Καρόλου Δ' και του Βλαδίσλαου Γιαγκελόν. Μετά την πυρκαγιά του 1541, τα κατεστραμμένα κτίρια ξαναχτίστηκαν σε αναγεννησιακό ρυθμό. Το κάστρο έφτασε στο ζενίθ της ακμής του την περίοδο της βασιλείας του Ροδόλφου Β'.

 

Βίντεο 360 μοίρες: Ανηφορίζοντας προς το Κάστρο της Πράγας

Κάθε ώρα γίνεται εδώ αλλαγή φρουράς, ενώ ειδικά το μεσημέρι η τελετή περιλαμβάνει και τη συμμετοχή μουσικής μπάντας. Από το 1918 εδώ είναι η έδρα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου

Ο γοτθικός Καθεδρικός Ναός των Αγίων Βίτου, Βεγκεσλάου και Αδαλβέρτου στην Πράγα αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό μνημείο της Τσεχίας. Βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση μέσα στο ανακτορικό σύμπλεγμα κτηρίων στο λόφο του Χρατσάνι (Hradcany). Εδώ στέφονταν οι βασιλείς της Βοημίας, ενώ αποτελούσε και τόπο ταφής τους.

Ο σημερινός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου έχει οικοδομηθεί στο μέρος δύο προηγούμενων εκκλησιών της επισκοπής της Πράγας: μιας προρομανικής ροτόντας που έκτισε ο Άγιος Βεντσέσλαος (τσεχικά Βάτσλαβ) και μιας βασιλικής ρομανικού ρυθμού, που ανεγέρθηκε το 1060 με εντολή του πρίγκιπα Σπίτιχνεβ (Spytihnev II).

 

Οι επισκέπτες μπαίνουν στον καθεδρικό ναό μέσω της πύλης στη δυτική πρόσοψη. Η πόρτα από χαλκό είναι διακοσμημένη με αναπαραστάσεις από την ιστορία του καθεδρικού ναού και τους μύθους για τους Αγίους Wenceslas και Adalbert.

 

Χρυσό Σοκάκι

Αυτός ο στενός, μικρός δρόμος, ένας από τους πιο γραφικούς της Πράγας, πήρε το όνομά του από τους χρυσοχόους  που ζούσαν εδώ κατά το 17ο αιώνα. Στη μια πλευρά του υπάρχουν υπέροχα σπίτια χτισμένα μέσα στις καμάρες των τειχών του Κάστρου, που κατασκευάστηκαν από τον Ροδόλφο Β' για τους 24 φρουρούς του Κάστρου. 100 χρόνια αργότερα μετακόμισαν εδώ οι χρυσοχόοι.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή ήταν μια εξαθλιωμένη συνοικία του υπόκοσμου. Τα περισσότερα σπίτια μετατράπηκαν σε καταστήματα που πωλούσαν βιβλία, κρύσταλλα Βοημίας και αναμνηστικά για τουρίστες.

Στο Χρυσό Σοκάκι έζησαν αρκετοί γνωστοί λογοτέχνες, όπως ο Σάιφερτ και ο Φρανς Κάφκα.

Tips

* Μην χάσετε την αλλαγή της φρουράς με μουσική και τη σημαία, που γίνεται κάθε μέρα στις 12 ακριβώς στο πρώτο φυλάκιο. Ανά ώρα γίνεται απλή αλλαγή φρουράς από τις 7 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, στις πύλες του κάστρου. 
*Περπατήστε στο χρυσό σοκάκι της Πράγας, που βρίσκετε στο χώρο του Κάστρου.  
* Ανεβείτε στο λόφο Πέτριν 
* Διασχίστε την εντυπωσιακή Γέφυρα του Καρόλου.
 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top