Απίστευτες εικόνες: Πάγωσαν ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στην Ξάνθη και οι παραπόταμοι του Βίκου

Δείτε το μοναδικό θέαμα που δημιούργησε η φύση

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες που έφερε στο φως της δημοσιότητας το xanthinea, από τον παγωμένο καταρράκτη του Λειβαδίτη.

Όπως βλέπετε και στις απίστευτες φωτογραφίες, το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες στην Ξάνθη με το θερμόμετρο να πέφτει υπό το μηδέν, είχε ως αποτέλεσμα η φύση να… «ζωγραφίσει».

Ο Κόσυνθος, ο ποταμός που διασχίζει την πόλη, πάγωσε σε αρκετά του σημεία κυρίως προς την ορεινή περιοχή αλλά και κοντά στην πόλη

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη πάγωσε με τη φύση να δημιουργεί ένα μοναδικό θέαμα το οποίο πολλοί σπεύδουν να απολαύσουν από κοντά. Πρόκειται άλλωστε για τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων.

Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους.

Το χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης. Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα χωρίς κινδύνους.

ΠΑΓΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ:

Εντυπωσιακές εικόνες από τους παγωμένους παραπόταμους του Βίκου στο Ζαγόρι, δημοσιεύει και το epirusgate.

Το video με τα παγωμένα νερά έχει τραβηχτεί κάτω από το γεφ΄ρι του Κοντοδήμου-Λαζαρίδη.