ΠΥΡΑ δικαστών ΣτΕ εναντίον Σακελλαρίου: «Οι δηλώσεις του θίγουν το κύρος μας»

Η απάντησή τους για τις αποφάσεις για τα μνημόνια και το PSI

​Απάντηση σε αναφορές του Τύπου που άφηναν υπόνοιες για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου για το τα μνημόνια και το PSI (κρίθηκαν συνταγματικά) με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του δικαστηρίου Νικ. Σακελλαρίου από το βήμα της 32ης τακτικής γενικής συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, δίνουν οι δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας.

Με ανακοίνωση τους εκφράζουν δυσαρέσκεια και οργή ουσιαστικά, ενώ η απάντηση, όπως λένε πηγές του ΣτΕ, αφορά και όσα δήλωσε η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αμέσως μετά την διάσκεψη, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τότε η κ. Γεροβασίλη είχε καταφερθεί κατά του ΣτΕ μιλώντας για το δικαστήριο που "νομιμοποίησε" τα μνημόνια και το PSI.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές :

«Πρόσφατα έλαβαν χώρα αναφορές στον Τύπο, οι οποίες άφησαν υπόνοιες για τις συνθήκες, υπό τις οποίες ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (σχετικές με τη συμφωνία ή μη των μνημονίων και του PSI προς το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ). Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την πλήρη αποδοκιμασία της σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του κύρους του Δικαστηρίου και των λειτουργών του, κάμψης του φρονήματός τους, σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής τους και, κατά συνέπεια, υπονόμευσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό. Άλλωστε, οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από δικαστικούς σχηματισμούς διευρυμένης σύνθεσης (με συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αντιπροέδρων και των Συμβούλων) και οι σχετικές κρίσεις επιβεβαιώθηκαν, ως προς τη νομική τους ορθότητα, τόσο από τα Δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απόφαση της 7ηςΟκτωβρίου 2015, Τ-79/2013, Accortini κατά ΕΚΤ και απόφαση της 11 Ιουνίου 2015, C-226, 245, 247 και 578/2013 Fahnenbrock κλπ. κατά Ελλάδας) όσο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απόφαση Μαματάς κλπ. κατά Ελλάδας της 21.7.2016, απόφαση Ι.Κ. κατά Ελλάδας και ΑΔΕΔΥ κατά Ελλάδας της 31.8.2012)».

ΤΙ ΕΙΠΕ

Οι δικαστές απαντούν σε δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου στην ομιλία του στις οποίες ανέφερε θέλοντας να δείξει πως ο ίδιος δεν υπηρέτησε κανένα συμφέρον στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αντιπαρέβαλε αυτή την υπόθεση με τις αντίστοιχες για τα μνημόνια και το PSI και άφησε υπόνοιες ακόμα και για –τυχόν- συναλλαγή:

«Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται. Έχουμε και εμείς μερίδιο προσωπικής ευθύνης. Ας δούμε τις αποφάσεις για τα Μνημόνια και το PSΙ . Δεν έχουν παρά να ανοίξουν αυτές οι αποφάσεις και να δούμε τη στάση των δικαστών μέσα από τις αποφάσεις αυτές και πώς επηρεάζουν την υπηρεσιακής τους εξέλιξη. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός».

Η ανακοίνωση βέβαια μιλάει για δημοσιεύματα, αλλά η αναφορά στη συμμετοχή σε αυτές τις αποφάσεις στο σύνολο των αντιπροέδρων (ο κ. Σακελλαρίου ήταν αντιπρόεδρος τότε) αφήνει και άλλα περιθώρια ερμηνείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top