Καμπανάκι για τις τουρκικές προκλήσεις: «Θα έχουμε πάρα πολύ σοβαρές εξελίξεις!»

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Διεθνολόγος-Στρατιωτικός Αναλυτής, Δρ. Αθανάσιος Δρούγος

Καμπανάκι για τις τουρκικές προκλήσεις: «Θα έχουμε πάρα πολύ σοβαρές εξελίξεις!»

​Για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και την εμμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζητά επανειλημμένα αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Δόκτωρ Αθανάσιος Δρούγος, Διεθνολόγος-Στρατιωτικός Αναλυτής, ειδικός σε θέματα παγκόσμιας Ασφάλειας και Τρομοκρατίας.

Μιλώντας στον Alpha 989 & Alpha 96,5, ο Δρ Δρούγος δήλωσε:

«Θα έχουμε πάρα πολύ σοβαρές εξελίξεις μέσα στο 2017. Κλιμακώνει επικίνδυνα τις λεκτικές προκλήσεις. Πρέπει να τις λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν», είπε και πρόσθεσε:

«Ο στόχος του Ταγίπ Ερντογάν είναι και προς ανατο��άς, αλλά χτυπάει και προς τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τα θέματα που μπορεί να εμπλακούμε, τη Θράκη ή τα νησιά του Αιγαίου», εκτιμάει ο ίδιος.

Κατά τον κ. Δρούγο, «επειδή ο Ερντογάν βλέπει ότι επί του παρόντος το ανατολικό μέτωπο, Συρία και Ιράκ, πηγαίνει αρκετά αργά σε ό,τι αφορά την ανακατάληψη της Μοσούλης, προφανώς χτυπάει προς όλα τα μέτωπα σε ό,τι αφορά την πλήρη αναδιάρθρωση της συνθήκης της Λωζάννης».

Επί των αντανακλαστικών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δρούγος θεωρεί «αναιμικές τις αντιδράσεις», προτρέποντας την κυβέρνηση «να μην οχυρωνόμαστε απέναντι στην Τουρκία στο ότι μας καλύπτουν κάποιες διεθνείς συμβάσεις. Η Τουρκία δεν είναι απ’ αυτούς που σέβονται ιδιαίτερα το διεθνές Δίκαιο. Θέλει να αναθεωρήσει ολόκληρη την τουρκική ιστορία. Θέλει να εμφανιστεί ότι είναι πιο πάνω απ’ τον Κεμάλ».

Την ίδια ώρα η στρατηγική των ΗΠΑ επί του νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου και θα καθορίσει τους συσχετισμούς δυνάμεων, σύμφωνα με τον κ. Δρούγο.

Μάλιστα παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού, «παρουσιάζεται μία κρίση ίσως ηθελημένη από τον Ερντογάν. Και εκεί έβαλε το χέρι του για να παγώσουν τα πράγματα μέχρι να ‘ρθει ο Τραμπ».

Παράλληλα η Ελλάδα, υποστηρίζει ο κ. Δρούγος, «θα μπορούσε να κάνει μία σειρά κινήσεων με το Ισραήλ και με αραβικές χώρες. Να εμπλακούμε διπλωματικά σε περιφερειακά ζητήματα στη βόρεια Αφρική. Πρέπει να παίξουμε πιο σημαντικό ρόλο», ενώ λόγω των ελληνικών συμφερόντων στη Μαύρη Θάλασσα «θα πρέπει να κρατήσουμε κάποιες αποστάσεις» από την κόντρα Ουκρανίας-Ρωσίας, όπως επίσης ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι οι επαφές Τραμπ-Πούτιν θα οδηγήσει σε καλύτερη κατάσταση» παραπέμποντας στον τακτικό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας με την τοποθέτηση αντιπυραυλικής προστασίας στο δυτικό υπογάστριο της δεύτερης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top