«Φιλόξενες πόλεις για τους πρόσφυγες»: Προστατεύοντας τα δικαιώματα και προωθώντας την ένταξη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με την UNESCO

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» άνοιξε με ομιλία της η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη πλαισιωμένη από τους δημάρχους Αθηναίων Πειραιά και Λέσβου.

«Είμαι βέβαιη πως μέσα από τη δουλειά μας θα συμβάλουμε ακόμα πιο ουσιαστικά στη δημιουργία και τη λειτουργία φιλόξενων πόλεων. Φιλόξενων, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους, που πολύ συχνά αισθάνονται "ξένοι" στην ίδια τους την πόλη», δήλωσε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Στην κλειστή συνεδρίαση, τριάντα εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, επιχείρησαν να προσφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενημέρωση πάνω στα νέα δεδομένα, τις σύγχρονες πρακτικές και τη διεθνή εμπειρία, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν μέσα στη νέα πραγματικότητα.

Πολύτιμη ήταν η συμβολή των Ελλήνων δημάρχων που στις πόλεις τους φιλοξενούν πρόσφυγες. Κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μετέδωσαν τα μηνύματα τους σε όλο τον κόσμο.

«Έχοντας αλληλέγγυα μια κοινωνία ολόκληρη, αυτή του νησιού μου, την οποία ευγνωμονώ, έχοντας τη βοήθεια και των ίδιων των προσφύγων τα καταφέραμε με ένα καλό τρόπο. Όχι πάντα με τις καλύτερες συνθήκες. Αλλά ξέρετε καμιά φορά τις ελλείψεις σε υποδομές τις καλύπτει η ζεστασιά και η αγάπη που βγαίνει μέσα από τις καρδιές μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Χθες Τρίτη, η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, στην ομιλία της, στην έναρξη της διεθνούς συνάντησης, εξήρε τις προσπάθειες των Ελλήνων στην υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων.

Η κυρία Βαρδινογιάννη και η κυρία Μπόκοβα, μετά το τέλος του συνεδρίου είχαν προσωπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Σήμερα παρά ποτέ ο ρόλος της UNESCO είναι καθοριστικός σύμφωνα με το Καταστατικό της. Αυτός ο ρόλος που σημαίνει την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι οιουδήποτε και, βεβαίως, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απένειμε στην κυρία Μπόκοβα τιμητική πλακέτα.

«Είναι ισχυρή πεποίθηση μας είναι ότι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελούν τις μόνες στέρεες βάσεις ανάπτυξης σχέσεων αμοιβαιότητας και κατανόησης των λαών», τόνισε ο Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ.

«Γνωρίζουμε ότι σε έναν κόσμο της διαφορετικότητας, κάθε πολιτική που βασίζεται στην απόρριψη του άλλου είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από εκείνον της συνεργασίας, και το βλέπω αυτό ως μια νέα παγκόσμια μάχη για τις καρδιές και τα μυαλά, που εμπνέει όλο το έργο της UNESCO», τόνισε η κυρία Μπόκοβα.

Το Διεθνές συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη της UNESCO και της Συμμαχίας των Πόλεων κατά του Ρατσισμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top