«Φιλόξενες πόλεις για τους πρόσφυγες» από την Unesco και το Ίδρυμα Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη

Σημαντικές προσωπικότητες στην ημερίδα που βράβευσε την Ιρίνα Μπόκοβα

​Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, άρχισαν σήμερα Τρίτη, οι εργασίες της Διεθνούς συνάντησης των Αθηνών «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα», η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση της Unesco και του «Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

«Εμείς οι Έλληνες, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον άνθρωπο. Η Ευρώπη με αυτές τις αρχές χτίστηκε και σε αυτές πρέπει να ξαναγυρίσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Η κυρία Βαρδινογιάννη, η οποία υποδέχθηκε την γενική διευθύντρια της Unesco, κυρία Ιρίνα Μπόκοβα και τους επίσημους καλεσμένους στο Μέγαρο Μουσικής, όπου έλαβαν χώρα οι εργασίες της συνάντησης, επεσήμανε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ούτε προσωρινό, ούτε τοπικό.

«Θα ήθελα να σας ζητήσω όλοι μαζί να χειροκροτήσουμε συμβολικά τους νησιώτες μας, τους Έλληνες που με τις πράξεις τους έκαναν γνωστές σε όλο τον κόσμο δύο λέξεις, που θα είναι πάντα ελληνικές, γιατί απλά είναι η ίδια ψυχή των Ελλήνων: “φιλότιμο” και “φιλοξενία”», δήλωσε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Unesco, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Από το βήμα της εκδήλωσης, η γενική διευθύντρια της UNESCO, κυρία Ιρίνα Μπόκοβα συνεχάρη τους Έλληνες που με φιλότιμο, όπως είπε, καταβάλλουν προσπάθειες στην υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων.

«Πριν δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τους Έλληνες για το φιλότιμο τους, αλλά και τη βούληση τους να κάνουν το καλό. Και θα ήθελα και εγώ να συμφωνήσω μαζί του και να πω ότι σήμερα υπερασπιζόμαστε το φιλότιμο. Επιτρέψτε μου να αδράξω την ευκαιρία και να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου προς την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την δέσμευση της στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ιρίνα Μπόκοβα.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Ο χείμαρρος δοκίμασε τις γέφυρες που έριξε η Ευρώπη. Οι γέφυρες αυτές σήμερα κλονίστηκαν και πέφτουν. Τις γέφυρες αυτές, εμείς οφείλουμε να τις διατηρήσουμε, να τις ξαναχτίσουμε, όπου γκρεμίζονται, να τις ξανακάνουμε γερές και στέρεες», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

«Το προσφυγικό δεν συνιστά ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και σκιαγραφεί την κρίση της Ευρώπης στο σύνολό της», δήλωσε με την σειρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών,Γιάννης Αμανατίδης.

«Η διαφορετικότητα δεν είναι αδυναμία, είναι ισχύς! Μια δύναμη από την οποία μπορούμε να επωφεληθούμε όλοι, φτάνει να εργαστούμε άοκνα και δυναμικά με στόχο να ρίξουμε τα τείχη, που δεν επιτρέπουν στους πρόσφυγες να αισθανθούν την φιλοξενία που τους οφείλουμε στις πόλεις, τις κοινωνίες αλλά και τις καρδιές μας», δήλωσε η πρώτη Κυρία της Κύπρου, Άντρη Αναστασιάδη.

«Μόνο μέσω μιας συλλογικής ανταπόκρισης στο προσφυγικό, μπορούμε να προστατεύσουμε και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγές, όπως και να υποστηρίξουμε τις χώρες υποδοχής και τις κοινωνίες που εμπλέκονται», ανέφερε χαρακτηριστικά και η Πρώτη Κυρία της Αλβανίας, Οντέτα Νισάνι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέδωσε το βραβείο του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην γενική διευθύντρια της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα.

«Τιμάμε τις προσπάθειες της ενάντια στον ρατσισμό και τη βία. Τιμάμε τα ιδανικά των Ηνωμένων Εθνών που εκπροσωπούνται στο πρόσωπο της», δήλωσε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Unesco, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Η UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», τον Μάιο του 2016 ένωσαν τις δυνάμεις τους και σε συνεργασία με την Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού ανέλαβαν μια σημαντική πρωτοβουλία: Τη δημιουργία του Διεθνούς Προγράμματος «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες». Το Πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενημέρωση πάνω στα νέα δεδομένα, τη νέα τεχνογνωσία, τις σύγχρονες πρακτικές και τη διεθνή εμπειρία, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν μέσα στη νέα πραγματικότητα. Στην σημερινή εκδήλωση συζητήθηκαν οι πλευρές του πολυσύνθετου προσφυγικού ζητήματος, ενώ δήμαρχοι πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες καταθέσαν τις μαρτυρίες τους. Αύριο Τετάρτη, η Διεθνής Συνάντηση των Αθηνών συνεχίζει τις εργασίες στο Ζάππειο Μέγαρο, σε μια κλειστή συνεδρίαση 30 εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top