Αυτό είναι το νέο σχέδιο εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Ποιες είναι οι αλλαγές και οι κατευθύνσεις που έδωσε ο νέος υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου

Αυτό είναι το νέο σχέδιο εισαγωγής στα πανεπιστήμια
Εθνικό απολυτήριο και μετά εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι οι δύο πυλώνες του σχεδιασμού της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.
Οι μαθητές της επόμενης Α’ Λυκείου, δηλαδή του σχολικού έτους 2017-2018, θα είναι οι πρώτοι που θα δοκιμάσουν το νέο εξεταστικό σύστημα το 2020. Ωστόσο, καθώς είναι ανέφικτη η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, όσο υπάρχει κλειστός αριθμός των θέσεων στις σχολές, ο ανταγωνισμός των υποψηφίων θα παραμείνει.
«Το βασικό είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς το δημόσιο σχολείο. Θα οργανώσουμε καμπάνια ώστε να ακούσουμε τις απόψεις των γονέων. Θα αναζητήσουμε συναινετικές ρεαλιστικές λύσεις» δήλωσε στην εφημερίδα ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Ο κ. Γαβρόγλου και το επιτελείο του θα επιχειρήσουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της αναβάθμισης του Λυκείου και του νέου εξεταστικού συστήματος με σύνδεση των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί. Έτσι:
1. Καθώς το μοντέλο International Baccalaureate που πρότεινε η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου κρίνεται δαπανηρό και δύσκολα υλοποιήσιμο, προκρίνεται η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου μέσω του εθνικού απολυτηρίου. Οι μαθητές θα πρέπει να δίνουν βάρος σε όλα τα μαθήματα αφού θα εξετάζονται στο τέλος σε όλα τα βασικά και όχι μόνο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίου θα λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν θα είναι καθοριστικός.
2. Οι υποψήφιοι θα συνεχίσουν να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα και οι εξετάσεις θα διοργανώνονται μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τα πανεπιστήμια για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας.
3. Με στόχο να μειωθεί το άγχος και η υπερπροσπάθεια, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι να μπορούν να δίνουν πολλές φορές εξετάσεις, όπως αναφερόταν και στο πόρισμα της επιτροπής Μπαμπινιώτη, το 2011-12.
4. Οι εισακτέοι σε ΑΕΙ/ΤΕΙ θα εισάγονται σε τμήμα, αλλά εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα κορμού της βασικής τους ειδικότητας (π.χ. Φυσική), θα μπορούν να παίρνουν μια δεύτερη ειδικότητα (π.χ. Χημεία) και αυτό θα αποτυπώνεται στο πτυχίο, χωρίς να αλλάζει η σημερινή δομή του μηχανογραφικού δελτί��υ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top