Το STAR στα έγκατα του ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ορυχείου εξόρυξης λιγνίτη

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι

Στο μεγαλύτερο ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη της χώρας βρέθηκε η κάμερα του Star, καταγράφοντας εντυπωσιακές εικόνες. Ο Λάμπρος Δεμερτζής συνομίλησε με τους εργαζόμενους του "αιμοδότη" ενέργειας της ΔΕΗ, όπως αποκαλούν το ορυχείο στην Κοζάνη, όπου νυχθημερόν εργάζονται κάτω από ακραίες συνθήκες εργασίας 2.000 άνθρωποι.

Το τοπίο είναι σεληνιακό. Μαύρο παντού. Είναι η αχανής έκταση των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων των Ορυχείων του Νοτίου Πεδίου την Κοζάνη. Οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους εάν ιδιωτικοποιηθεί μέρος της επιχείρησης.

«Είμαι τυχερός που όλα αυτά τα χρόνια ήταν δημόσιο και μπορούσαμε να κάνουμε και κοινωνική πολιτική», λέει στο STAR o Φώτης Τσουκαρλιδης, εργαζόμενος ορυχείου ΔΕΗ.

«Η περιοχή ζει από αυτό το δεύτερο σπίτι μας, γιατί εργαζόμαστε σε συνθήκες δύσκολες με όλα τα καιρικά φαινόμενα, είμαστε εδώ να το αντιμετωπίσουμε να το βγάλουμε εις πέρας», αναφέρει ένας άλλος εργαζόμενος.

Η εξόρυξη του λιγνίτη γίνεται κυρίως από αυτοκινούμενους ηλεκτροκίνητους εκσκαφείς που ζυγίζουν από χίλιους έως και τέσσερις χιλιάδες τόνους ο καθένας, και δουλεύουν σε 24ωρη βάση.

Στο χώρο προαποθήκευσης συγκεντρώνεται ο λιγνίτης που βγαίνει πίσω από το ορυχείο. Στη συνέχεια μεταφέρεται στον ταινιόδρομο μέχρι το εργοστάσιο του Αγίου Δημητρίου , όπου η ισχύς του και η παραγωγή ρεύματος είναι τέτοια που μπορεί να συντηρήσει ολόκληρη την πρωτεύουσα.

Καθημερινά πραγματοποιούνται 3 εκρήξεις. Στη συνέχεια τα τεράστια φορτηγά και τα οι εκσκαφείς καθαρίζουν το χώμα σε βάθος μέχρι και 200 μέτρα για να εντοπίσουν το πολύτιμο ορυκτό.

1,5 εκατομμύριο ευρώ κοστίζει το κάθε μηχάνημα. Όμως αυτό που δεν κοστολογείται είναι η ανθρώπινη ζωή. Το ορυχείο όπως λένε οι εργαζόμενοι αφήνει πολλά "κουσούρια" για όλη σου τη ζωή, ενώ ο καρκίνος θερίζει.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολικό το σύνθημα που φώναζαν οι λιγνιτωρύχοι στις διαδηλώσεις πως οι εργαζόμενοι στα ορυχεία έχουν κάθε μήνα και μια κηδεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top