Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές!

Φαρμακοποιοί και καταναλωτές μιλούν στο STAR

Μαζί με τη μαναβική και τα υπόλοιπα τρόφιμα, οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν από το σούπερ μάρκετ και … φάρμακα! Από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων αναρτήθηκε ο κατάλογος με τις 40 δραστικές ουσίες, με βάση τις οποίες θα γίνει η απελευθέρωση του καθεστώτος διάθεσης. Θα μπορούν να μετονομαστούν από "φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή", σε "φάρμακα γενικής διάθεσης".

«Τα Φάρμακα Γενικής Διάθεσης θα πάνε στα σούπερ μάρκετ αν οι εταιρείες θελήσουν να τα παράξουν και θα έχουν διαφορετικό σήμα, διαφορετικό αμπαλάζ και θα είναι μικρότερης δραστικής ουσίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου,Κ.Λουράντος.

«Οι τιμές αυτών των φαρμάκων θα είναι πολύ πιο ακριβές απ΄ότι στα σημερινά φαρμακεία», δήλωσε στο Star η φαρμακοποιός Ι.Παπαευθυμίου.

Ανάμεσα τους είναι η παρακεταμόλη, η οποία περιέχεται σε αναλγητικά φάρμακα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, το οποίο περιέχεται στην ασπιρίνη, το σαλικυλικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα για την ακμή. Περιλαμβάνονται επίσης δραστικές ουσίες που περιέχονται σε φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, αντιόξινα προϊόντα, αντισηπτικά στοματικής κοιλότητας, καθαρτικά, συμπληρώματα διατροφής, σκευάσματα κατά του επιχείλιου έρπητος και κατά της ταχυκαρδίας.

«Διαφωνούμε ριζικά, διότι το φ��ρμακο είναι κοινωνικό αγαθό πρέπει να υπάρχει στα φαρμακεία και δεν είναι καταναλωτικό προϊόν για να μπει στα σούπερ μάρκετ», συμπλήρωσε ο κ.Λουράντος

Τα συγκεκριμένα φάρμακα θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα του σούπερ μάρκετ και του παντοπωλείου και να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Επίσης θα πρέπει να φυλάσσονται σε διακριτό χώρο με τη σήμανση «Φάρμακα Γενικής Διάθεσης».

Πολίτες που μίλησαν στο Star υποστήριξαν ότι είναι μια καλή εξέλιξη, καθώς ο καταναλωτής θα μπορεί να βρει ανά πάσα ώρα και στιγμή, βασικά φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα απαγορεύεται η πώληση άνω των δύο συσκευασι��ν ανά συναλλαγή.

BINTEO STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top