ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ και ΠΡΟΚΑΛΕΙ η Τουρκία-Παρήγγειλε αεροσκάφη τελευταίας γενιάς-Alert στην Αθήνα

Παρασκήνιο από τις συναντήσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς

Με το υπερσύγχρονο F-35, η Τουρκία θα έχει σε λίγο καιρό τεράστια υπεροπλία στο Αιγαίο. Έχει παραγγείλει αρχικά... 100 μαχητικά, με δυνατότητα αγοράς άλλων 16! Αυτές τις μέρες εγκρίθηκε από την τουρκική ηγεσία η αγορά των πρώτων 24 αεροσκαφών.

Το πρώτο F-35 αναμένεται να παραδοθεί στην τουρκική αεροπορία το 2018, ενώ η πρώτη Μοίρα, αποτελούμενη από 15 με 20 τέτοια αεροσκάφη, θα είναι γεγονός, σε 5 ή 6 χρόνια…

Ποια θα είναι η απάντηση της Αθήνας; Πιθανόν ο πλήρης εκσυγχρονισμός όλων των ελληνικών F-16…

Η Άγκυρα εξοπλίζεται και προκαλεί με συνεχείς δηλώσεις για Αιγαίο και Θράκη, ενώ βάζει εμπόδια και για την επίλυση του Κυπριακού, όπως υπονόησε άλλωστε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ρώσος υπουργός άφησε αιχμές και για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε μάλιστα στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι κάποιοι δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίζει πως «είναι αδύν��τον να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, είναι αδύνατον να δεχθούμε εγγυήσεις, είναι αδύνατον να δεχθούμε παραμονή του στρατού κατοχής».

Απάντηση στα… «περί συνόρων της καρδιάς μας» που είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας την Αθήνα, έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς, στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.«Τα σύνορα της καρδιά μας, δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς Δικαίου. Κάποιος μπορεί να ερωτευτεί και μια κυρία στη Χαβάη, στην Αυστραλία, κανένας δεν το απαγορεύει αυτό. Αλλά ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Κοτζιάς.

Τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών είδε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που νωρίτερα είχε συναντηθεί και με το νέο αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.
"Καμπανάκι" για τα εθνικά θέματα έκρουσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας που είδε τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Θα πρέπει να μας κάνουν να βρεθούμε ακόμα περισσότερο σαν ελληνική κοινωνία, σαν ελληνικός λαός να είμαστε σε ετοιμότητα, σε επαγρύπνηση και σε κινητοποίηση», είπε ο κ.Κουτσούμπας.
Οι Τούρκοι συνεχίζουν ωστόσο και την τακτική προκλήσεων στο Αιγαίο με αλλεπάλληλες παραβιάσεις, με την Αθήνα να απαντά με το υποβρύχιο Παπανικολής, το οποίο έπλευσε προς το Καστελόριζο. Την Τετάρτη μόνο οι Τούρκοι έκαναν 15 παραβιάσεις!
BINTEO STAR
Δείτε επίσης: