Διεθνής πρωτοπορία: Έλληνες έφτιαξαν εφαρμογή που προβλέπει με ακρίβεια δικαστικές αποφάσεις

Τι λέει στο star.gr ο δρ Νικόλαος Αλετράς, επικεφαλής της έρευνας

Διεθνής πρωτοπορία: Έλληνες έφτιαξαν εφαρμογή που προβλέπει με ακρίβεια δικαστικές αποφάσεις

​Την διαφορά για ακόμα μια φορά έκαναν τρεις Έλληνες επιστήμονες, καθώς ανέπτυξαν την πρώτη μέθοδο διεθνώς, η οποία μπορεί να προβλέψει αυτόματα και μάλιστα με ακρίβεια, τις δικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου (ΕΔΑΔ).

Οι Δ.Τσαραπατσάνης, Β.Λάμπος, και Ν.Αλετράς, κατάφεραν μέσω ενός αλγόριθμου μηχανικής μάθησης να υλοποιήσουν την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εντοπίζει αν υπάρχει παραβίαση κάποιου άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

(O δρ Νικόλαος Αλετράς)

image2.jpg

Μιλώντας στο star.gr, ο επικεφαλής της έρευνας δρ Νικόλαος Αλετράς του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του University College του Λονδίνου (UCL), μας εξήγησε ποια ήταν η «αφορμή» για την «γέννηση» αυτής της ιδέας:

«Το βασικό ερέθισμα για την έρευνά μας ήταν η μελέτη των παραγόντων που κατευθύνουν τις δικαστικές αποφάσεις, με βάση τα δεδομένα μιας υπόθεσης. Ο κύριος σκοπός είναι να βοηθήσει τους δικαστικούς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ιεραρχούν τις υποθέσεις με βάση την πιθανότητα παραβίασης κάποιου άρθρου της Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Για να γίνει το εγχείρημα αυτό πραγματικότητα, χρειάστηκαν «σχεδόν δύο χρόνια από την αρχική ιδέα μέχρι τη δημοσίευση της έρευνας. Βεβαίως αυτό δεν ήταν η μοναδικό πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργαζόμασταν» λέει στο star.gr ο δρ Νικόλαος Αλετράς, ο οποίος δεν κρύβει πως συνάντησαν εμπόδια τα οποία ξεπεράστηκαν:

«Πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Κυρίως η διεπιστημονική φύση αυτής της έρευνας την έκανε περισσότερο προκλητική».

app.jpg

Αν αναρωτιέστε τώρα πώς λειτουργεί η εν λόγω εφαρμογή, η απάντηση βρίσκεται παρακάτω:

«Περιληπτικά, ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιούμε χρειάζεται ένα σύνολο υποθέσεων για “εκμάθηση” και ένα για να ελέγξουμε την απόδοσή του. Κατά τη διάρκεια της “εκμάθησης” το σύστημα δέχεται ως είσοδο το κείμενο με τα στοιχεία της υπόθεσης (σε διανυσματική μορφή η αλλιώς ως “σάκος λέξεων”) και την απόφαση του δικαστηρίου (δηλαδή αν υπήρξε παραβίαση κάποιου άρθρου ή όχι) από το σύνολο υποθέσεων “εκμάθησης”. Κατά τον έλεγχο, το σύστημα “βλέπει” μόνο το κείμενο των υποθέσεων του συνόλου “ελέγχου” και δίνει τη δική του απόφαση την οποία συγκρίνουμε με αυτή των δικαστών» λέει στο star.gr o Νικόλαος Αλετράς.

Θα μπορούσε όμως η αποτελεσματική αυτή μέθοδος να αντικαταστήσει μελλοντικά τους δικαστές;

«Η απόδοση της μεθόδου μας έχει ακρίβεια 79% κατά μέσο όρο σε σύνολο περίπου 600 υποθέσεων. Πιστεύω ότι κανένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δε θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους δικαστές. Η μέθοδός μας έχει σκοπό να λειτουργήσει βοηθητικά».

to-dikastirio-dikaiose-gynaika-apo-tin-afriki.jpg

Στην ερώτηση αν μέσω αυτής της μεθόδου υπάρχει κίνδυνος διαρροής προσωπικών δεδομένων, ο επικεφαλής της έρευνας είναι κατηγορηματικός, τονίζοντας πως:

«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι εξαιρετικά σημαντική. Η έρευνά μας βέβαια έγινε χρησιμοποιώντας δεδομένα το οποία είναι δημόσια διαθέσιμα οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής».

Η ανακάλυψη αυτή, έτυχε θερμής υποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, με τα μηνύματα που έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής οι Έλληνες επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα θετικά.

Όσο για τα ποιος αλλά και πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει την εν λόγω εφαρμογή; Είναι δημόσια διαθέσιμη κάνοντας απλά κλικ ΕΔΩ, αφού όπως μας λέει ο δρ Νικόλαος Αλετράς «δεν έχουμε επιχειρηματικούς σκοπούς για την έρευνα μας. Και ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη μπορούν να την χρησιμοποιήσουν».

Και επειδή η προσπάθεια για το καλύτερο δεν σταματά ποτέ, ο επικεφαλής της έρευνας δηλώνει πως στους επόμενους στόχους είναι «να επεκτείνουμε την έρευνά μας χρησιμοποιώντας περισσότερα δεδομένα και αναλύοντας υποθέσεις από περισσότερα άρθρα».

*Ο Δρ Νικόλας Αλετράς βρίσκεται ξι χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ μετά τ�� τέλος του μεταπτυχιακού πήρε υποτροφία για 3 χρόνια για διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Βεργιώτη

*Ε-mail: chvergioti@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top