ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ αρχαιοκάπηλων-Το ραντεβού στο ξενοδοχείο, οι τσίλιες και το σπίτι με τα χασισόδεντρα!

Οι έρευνες και τα απίστευτα κατασχεθέντα- Στο κόλπο και μια γυναίκα

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ αρχαιοκάπηλων-Το ραντεβού στο ξενοδοχείο, οι τσίλιες και το σπίτι με τα χασισόδεντρα!

Συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε διάφορες περιοχές της Αττικής τέσσερις ημεδαποί, τρεις άνδρες ηλικίας 52, 68 και 71 ετών και μία 61χρονη γυναίκα, για παράνομη κατοχή, μεταφορά και διακίνηση αρχαίων αντικειμένων και παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών. Οι συλληφθέντες προσπάθησαν να πουλήσουν αρχαία αντικείμενα, με σκοπό να λάβουν χιλιάδες ευρώ, ωστόσο τα... όνειρα τους έκοψαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και του νόμου περί ναρκωτικών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΗΤΑΝ ΜΟΙΡΑΙΟ

Η αντίστροφη μέτρηση για το κύκλωμα ξεκίνησε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής 31 Οκτωβρίου. Ο 52χρονος είχε πάει σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, προκειμένου να συναντήσει άτομο, με σκοπό την πώληση αρχαίων κινητών μνημείων, έναντι του ποσού των 200.000 ευρώ. Αστυνομικοί που επιτηρούσαν τους χώρους, τον συνέλαβαν, περνώντας ταυτόχρονα χειροπέδες και στον 68χρονο, ο οποίος τον περίμενε έξω από το ξενοδοχείο, μέσα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο εντός του οποίου είχε αποκρύψει σε βαλίτσα 14 αρχαία κινητά μνημεία!

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο αυτοκίνητο και σε σωματική έρευνα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Ένα ειδώλιο αλόγου με αναβάτη και μία πυξίδα γεωμετρικής περιόδου,

-Ένας δίωτος αμφορέας, δύο αρύβαλλοι, μία κοτύλη και μία οινοχόη, αρχαϊκής περιόδου,

-Ένα πήλινο αγαλματίδιο ανδρικής μορφής, ένας δίωτος σκύφος, ένα λυκήθειο, ένα λυχνάρι, δύο όστρακα με γραπτή διακόσμηση, τμήμα αγγείου και τμήμα δακτυλιόσχημης βάσης αγγείου, κλασσικής περιόδου,

-Δύο χάλκινα ειδώλια αιγυπτιακού πολιτισμού,

-Μία εικόνα που απεικονίζει την Παναγία οδηγήτρια του 18ου αιώνα,

-Ένα αριστερό φύλλο τρίπτυχου που απεικονίζει τον Άγιο Παύλο, τον Άγιο Δημήτριο και την Αγία Κυριακή του 19ου αιώνα,

-Ένα δεξιό φύλλο τρίπτυχου που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο του 19ου αιώνα και

-Δύο κινητά τηλέφωνα

elas.jpg

elas2.jpg

Ο 71χρονος εντοπίσθηκε στην οικία του στου Παπάγου και συνελήφθη. Το σπίτι του είχε μετατραπεί σε εργαστήριο – φυτώριο καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, ήταν πλήρως εξοπλισμένο με τεχνητό φωτισμό, εξαερισμό, και θερμοστάτη-θερμόμετρο. Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 14 δενδρύλλια κάνναβης. Επίσης εντός της οικίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένας ακέραιος δίωτος εμπορικός οξυπύθμενος αμφορέας, ύψους 60 εκατοστών, 14 φωτο��ραφίες των αρχαίων αντικειμένων που κατασχέθηκαν εντός του προαναφερόμενου αυτοκινήτου, μια καραμπίνα και ένα ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτου άνευ σφραγίδας Υπουργείου Συγκοινωνιών.

Στο ίδιο σπίτι βρέθηκε και συνελήφθη η 61χρονη!

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, στην οικία του 68χρονου, που κράταγε τσίλιες στο αυτοκίνητο έξω από το ξενοδοχείο:

-δεκαοχτώ νομίσματα,

-ένα μαρμάρινο απότμημα, με ανάγλυφη ανδρική μορφή κατά το ήμισυ,

-δύο λυκήθια με γραπτές παραστάσεις, υστεροκλασσικής περιόδου,

-τρία όστρακα αγγείων συνανήκοντα,

-δύο χάλκινα ενότια,

-ένας ανιχνευτής μετάλλων
-τρία χαρτονομίσματα των 500 ευρώ,

-μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη με φέροντα ανάγλυφους ρόδακες και

-επτακόσια εξήντα γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος μετά την εξέτασή τους αποφάνθηκε ότι τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

elas4.jpg

elas5.jpg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top