Και το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά της κυβέρνησης:Οργανωμένη ληστεία η πολιτική χωρίς τη Δικαιοσύνη

«Επικίνδυνη η υπονόμευση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης»

Και το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά της κυβέρνησης:Οργανωμένη ληστεία η πολιτική χωρίς τη Δικαιοσύνη
Σκληρή ανακοίνωση με την οποία αποδοκιμάζουν τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και του ΣτΕ εξέδωσαν και οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάνοντας λόγο για φαινόμενα εκπεσμού της δημόσιας ζωής της χώρας.
Μετά τις πρωτοφανείς και απαξιωτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την απόφαση των δικαστών του ΣτΕ αλλά και το σημερινό άρθρο του γ.γ. Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου στην Εφημερίδα των Συντακτών (όπου τονίζει μεταξύ άλλων πως η απόφαση του ΣτΕ συνιστά «πρόσκαιρη μόνο νίκη των ολιγαρχών») τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέφρασαν την πλήρη αποδοκιμασία τους για τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και τόνισαν πως «η υπονόμευση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης είναι επικίνδυνη».
Aναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το Δ.Σ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου:
Α) Υπενθυμίζει ότι το μέγιστο προαπαιτούμενο του πολιτ��σμού είναι η Δικαιοσύνη (Σ. Φρόιντ), που αποτελεί και το πρώτο καθήκον της Πολιτείας (Αλεξάντερ Χάμιλτον). Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, η πολιτική εξουσία δεν είναι παρά μια οργανωμένη ληστεία (Αυγουστίνος) και η δύναμή της χωρίς Δικαιοσύνη δεν είναι τίποτε άλλο παρά τυραννία (Πασκάλ).
Β) Επισημαίνει, αναφορικά με τις απαξιωτικές για τη Δικαιοσύνη πρόσφατες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, ότι η πολιτική πράξη οφείλει να είναι γόνος αρετής (Πλάτων) και ότι οι δίκαιοι δεν οργίζονται (Ευριπίδης).
Γ) Δηλώνει την πλήρη αποδοκιμασία του τόσο για τις ανοίκειες επιθέσεις κατά του θεσμικού ρόλου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δικαστηρίου εγνωσμένου κύρους και αξίας, όσο και για την έλλειψη σεβασμού στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των λειτουργών του, φαινόμενα δυστυχώς νεοπαγή που συνδηλώνουν και συντείνουν στον εκπεσμό της ποιότητας της δημόσιας ζωής της χώρας.
Δ) Τονίζει ότι ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων συνιστά, κατά το Σύνταγμα, θεμελιώδη υποχρέωση της δικαστικής λειτουργίας και ότι σε μια δημοκρατική πολιτεία είναι μεν αποδεκτή η κριτική των δικαστικών αποφάσεων, ως ανθρώπινων δημιουργημάτων, πλην όμως είναι επικίνδυνη η υπονόμευση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης και της αρχής της διακρίσεως των λειτουργιών».
Δείτε ακόμη:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top