Η Σάμος στην «Φωτογραφία της Ημέρας» της NASA! Το φάντασμα της Λουλούδας τους μάγεψε!

ΔΕΙΤΕ τι λέει στο star.gr ο άνθρωπος που «έπιασε» το σπάνιο φαινόμενο

​Μέχρι τη NASA έφτασε η χάρη του Μανώλη Θράβαλου, ο οποίος φωτογράφησε το «φάντασμα της Λουλούδας» στην Σάμο! Και αυτό ��ιατί η NASA ανακήρυξε την εικόνα του ως η «Φωτογραφία της Ημέρας» για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Όπως ο ίδιος εξήγησε στο star.gr: «η ιστοσελίδα «Earth Science Picture of the Day (EPOD)» είναι κορυφαία στο είδος της επιστημονικής φωτογραφίας και διαχειρίζεται από μέλη του Τμήματος Επιστημών Γης της NASA σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Αμερικής.

14650203_10210901312558507_8192570833510647299_n.jpg
Η σελίδα μεταξύ άλλων προβάλλει καθημερινά στους εκατομμύρια αναγνώστες της φωτογραφίες με έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον. Οι ειδικοί λοιπόν επέλεξαν το "Φάντασμα της Λουλούδας" ως τη «Φωτογραφία της Ημέρας», λόγω του σπάνιου φαινομένου οπτικής που αποτυπώνει».

Η ιστορία του «Φαντάσματος της Λούλουδας»

«Η Λουλούδα, κόρη του ιερέα από το διπλανό χωριό, ανέβαινε συχνά στην κορυφή, γοητευμένη από το μυστήριο που κάλυπτε σαν ομίχλη την περιοχή. Τα χαλάσματα ψιθύριζαν ιστορίες από την εποχή που το βουνό αποτελούσε καταφύγιο έναντι των πειρατών, και εκείνη γοητευμένη επέστρεφε ξανά και ξανά στα εδάφη του για να τις αφουγκραστεί.

Μία μέρα έμελλε να γίνει και η ίδια μέρος του θρύλου όταν, λιποθυμώντας στην άκρη του γκρεμού, άφησε τη ζωή και το όνομά της στο Κάστρο για πάντα» είπε ο Μανώλης στο star.gr.

Όσο για το πώς προέκυψε η συγκεκριμένη φωτογραφία, ο ίδιος περιγράφει στο star.gr: «ανέβηκα στο Κάστρο της Λουλούδας για να ετοιμάσω ένα αφιέρωμα για την τοπική σελίδα isamos.gr με την οποία συνεργάζομαι.

10959437_10206114536732103_5419385084130396908_n.jpg
Μανώλης Θράβαλος

Ξάφνου πυκνή ομίχλη κάλυψε τα πάντα, ενώ η θερμοκρασία έπεσε αισθητά. Ενώ έψαχνα για το επόμενό μου κάδρο μέσα στο ατμοσφαιρικό σκηνικό που είχε δημιουργηθεί, ο ήλιος εμφανίστηκε το ίδιο απότομα και τότε την είδα... Λουσμένη μέσα στο φως, με φωτοστέφανα χρωμάτων γύρω της, να πλανάται πάνω από τον γκρεμό που σύμφωνα με την παράδοση έχασε την ζωή της η Λουλούδα. Μόλις που πρόλαβα να τραβήξω μερικές φωτογραφίες και ύστερα εξαφανίστηκε».

Το σπάνιο φαινόμενο και η λύση του μυ��τηρίου

«Η σκιώδης φιγούρα με τα φωτοστέφανα χρωμάτων που φωτογράφισα στο Κάστρο της Λουλούδας είναι το αποτέλεσμα δύο διαφορετικών φαινομένων.

Το πιο εντυπωσιακό από τα δύο είναι το λεγόμενο "Glory" που έχει την μορφή φωτοστέφανων που φέρουν τα χρώματα της ίριδας. Όπως και το ουράνιο τόξο, έτσι και το Glory εμφανίζεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τον ήλιο, μόνο που είναι μικρότερο σε μέγεθος και σχηματίζεται στα σταγονίδια της ομίχλης και όχι στις σταγόνες της βροχής. Η ονομασία Glory ή στα ελληνικά "Δόξα" προέρχεται πιθανόν από την αίσθηση μεγαλείου που δημιουργεί στον παρατηρητή, ενώ υπάρχουν εικασίες ότι και τα φωτοστέφανα των αγίων της Εκκλησίας έχουν την προέλευσή του σε αυτό το φαινόμενο.

φ.jpg
Το δεύτερο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα είναι η ίδια η σκιώδης φιγούρα και ονομάζεται "Brocken Spectre" ή στα ελληνικά "το Φάντασμα του Μπρόκεν". Η ονομασία του προέρχεται από την κορυφή Brocken της Γερμανίας με τον μύθο να αναφέρει ότι ένας αναρριχητής τρόμαξε τόσο πολύ βλέποντας την ανθρώπινη μορφή με το φωτοστέφανο (Glory) στην ομίχλη, που έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε.

Λόγω της σχετικής διαφάνειας της ομίχλης, η σύγκριση της σκιάς του παρατηρητή με τα φυσικά αντικείμενα που φαίνονται μέσα από αυτήν, όπως πχ βουνά ή δέντρα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός τρομαχτικού μεγέθους, κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο λόγω προοπτικής».

Της Αλέκας Νικόλα

Email: anikola@star.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top