Ποινική δίωξη σε 14 άτομα για τη φωτιά στο «Δαφνί»-Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Την είχε βάλει τρόφιμος του ψυχιατρείου-Σε ποιους ασκήθηκαν διώξεις

Ποινική δίωξη σε 14 άτομα για τη φωτιά στο «Δαφνί»-Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

​Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 14 κατηγορούμενων γιατρών και διοικητικών υπάλληλων του ψυχιατρικού ιδρύματος «Δαφνί» άσκηση η Εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας για την υπόθεση «πυρκαγιά του ψυχιατρείου από τρόφιμο», με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ασθενών, το Σεπτέμβριο του 2015.

Συγκεκριμένα, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος τους για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και οι 14 φέρονται να γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους ενδεχομένως να προκαλούταν πυρκαγιά, αλλά παρόλα αυτά αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα - χωρίς να το επιθυμούν- το θάνατο τριών ανθρώπων.

101009.jpg

Πάντως ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατά του τροφίμου που ξεκίνησέ τη φωτιά και ο οποίος βρισκόταν εκεί, καθώς στο παρελθόν είχε κριθεί ποινικά ακαταλόγιστος (69 ΠΚ). Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει πλέον είναι: Πρόκληση εμπρησμού, σωματική βλάβη κατά συρροή και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

101046.jpg

Επίσης ασκήθηκαν διώξεις κατά:

- δυο θεραπόντων ιατρών για την πράξη της παράνομης κατακράτησης αφού φέρονται ότι κρατούσαν συνεχώς δεμένους τους τρεις άτυχους ασθενείς παρά το ότι αυτό δεν επιτρεπόταν από το πρωτόκολλο.

- έξι γιατρών για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος καθώς έλειπαν από τις θέσεις τους στο ίδρυμα.

- ενός διοικητικού υπαλλήλου το νοσοκομείου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Φέρεται να εξέδωσε βεβαίωση για την πυρασφάλεια του σωματίου στο οποίο κρατούνταν ο τρόφιμος που ξεκίνησε την πυρκαγιά.

- ενός υπαλλήλου της εταιρίας πυρασφάλειας για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Στο πόρισμα που αριθμεί 40 σελίδες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Πέτρος, κάνει λόγο για ουσιαστικές ευθύνες της Πολιτείας, υποστηρίζοντας πως κακώς κρατούνται οι ακαταλόγιστοι της ποινικής δικαιοσύνης στο Δαφνί.

«Υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους τροφίμους» αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός και προσθέτει πως οι επικίνδυνες αυτές περιπτώσεις θα πρέπει «να νοσηλεύονται σε ειδικά ιδρύματα, απομακρυσμένοι από τους υπόλοιπους ψυχικά ασθενείς».

Την υπόθεση ανέλαβε τακτικός ανακριτής.
101038.jpgΔιαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top