Νέοι, μορφωμένοι και ΑΝΕΡΓΟΙ οι Έλληνες-Γεμίζουν βαλίτσες με όνειρα και φεύγουν για την ξενιτιά

Το «μέλλον» μεταναστεύει

​«Ακολούθησα κι εγώ τη μοίρα της γενιάς μου, είμαστε η γενιά του brain drain» λέει η Πόπη στην κάμερα του Star. Η νεαρή, γιατρός σήμερα στη Γερμανία, αν έμενε στην Ελλάδα ή θα ήταν άνεργη ή θα εργαζόταν για ελάχιστα χρήματα.

«Στην Ελλάδα, δυστυχώς, για παράδειγμα ένας μέσος γιατρός, όπως εγώ, πρέπει να περιμένει από 4 ως 7 χρόνια (για να διοριστεί) ... στο ενδιάμεσο κάνει δουλειές του ποδαριού και όταν ανοίξει η θέση τότε ο μισθός είναι πάρα πολύ χαμηλός».

Παρόμοια και η περίπτωση της Ρούλας, πολιτικού επιστήμονα, που ζει στην Κολωνία. Μετά ��πό κοπιαστικές σπουδές το να αφήσει την πατρίδα ήταν μονόδρομος

«Στην Ελλάδα θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσω την ακαδημαϊκή μου καριέρα ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν πολύ πιο εύκολο να βρω αμέσως μετά το διδακτορικό μου δουλειά».

Η χώρα μας με ποσοστό 49,9% είναι τελευταία στην Ευρώπη στην απασχόληση των νέων πτυχιούχων. Ακολουθούν η Ιταλία με 57,6% και η Ισπανία με 68,7%.

Στην άλλη άκρη της κατάταξης βρίσκουμε τη Μάλτα η οποία καταφέρνει να απορροφήσει σχεδόν όλους τους πτυχιούχους νέους της στην εγχώρια αγορά εργασίας. Στην δεύτερη και την Τρίτη θέση βρίσκονται η Γερμανία και η Σουηδία.

«Τα ποσοστά ανεργίας των νέων πτυχιούχων έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Ο ΟΑΕΔ με το πρόγραμμα κατάρτισης αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ του 2015 και με τα εν εξελίξει προγράμματα εργασιακής εμπειρίας προσπαθεί να συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος. Όμως, η ουσιαστική αντιμετώπισή του απαιτεί ένα παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στην τεχνολογική αλλαγή και στην καινοτομία» ανέφερε στο Star η διοικήτρια του ΟΑΕΔ κυρία Μαρία Καραμεσίνη.

Μέχρι τότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να διώχνει κατά χιλιάδες τα παιδιά της με άγνωστο το αν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top