Κρίσιμες συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το μέλλον καναλιών και εργαζομένων

Πως και άλλαξε γνώμη ο Νίκος Σακελλαρίου; ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της απόφασης για τις δύο συνεδριάσεις

​Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, στις 30 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας του φορτισμένου εξωτερικού κλίματος, όπως είχε πει ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νίκος Σακελλαρίου, ο τελευταίος όρισε όχι μια αλλά... δυο διασκέψεις τελικά, εντός της εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, η μια διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης και η άλλη την Παρασκευή.

Προηγήθηκαν οι παραιτήσεις δυο ανώτατων δικαστών από το συνδικαλιστικό τους όργανο και βέβαια οι δηλώσεις κορυφαίων νομικών για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά.
«4 χρόνια δεν ανέβαλα και δεν ματαίωσα καμία διάσκεψη. Αν κάτι τύχαινε, αντί να τελειώσουμε στις 3, τελειώναμε στις 2… Αλλά ματαίωση, αναβολή, όχι. Κατά τη γνώμη μου ο δικαστής, ένα σκοπό έχει, να εφαρμόζει τις διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου, ανεξάρτητα τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί την κοινωνία την αφουγκράζονται οι πολιτικοί, όχι ο δικαστής», είπε ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον Βήμα FM.

Εν τω μεταξύ, ο ορισμός των δυο διασκέψεων, έρχεται λίγες μέρες μετά τη ��υνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό, για την οποία υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, γιατί συζητήθηκαν και μισθολογικά θέματα. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως τέθηκε από την πλευρά της προέδρου του Αρείου Πάγου ζήτημα παράτασης του ορίου ηλικίας για τους ανώτατους δικαστικούς, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, που ορίζει ότι συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στα 67 τους. Αν παρακαμφθεί η απαγόρευση, πράγμα δύσκολο, τότε η κα Θάνου θα παραμείνει για ακόμα 3 χρόνια πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ παράταση παίρνει και η θητεία του Νίκου Σακελλαρίου στο ΣτΕ για σχεδόν 4 χρόνια.

Χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων για το μαύρο στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος τους είπε πως «θα δοθεί και πέμπτη άδεια μόλις αυξηθεί η διαφημιστική δαπάνη, και θα γίνει άμεσα διαγωνισμός για τις περιφερειακές άδειες». Ωστόσο, ο υπουργός δεν απάντησε κάτι συγκεκριμένο, ούτε όμως και απέκλεισε τις θεματικές άδειες.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕ

Τι συνέβη όμως και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νίκος Σακελλαρίου όρισε όχι μια αλλά δυο διασκέψεις, εντός της εβδομάδας;

Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης, «προφανώς ο κύριος Σακελλαρίου θεωρεί ότι το κλίμ�� έχει αλλάξει, αν και η ατμόσφαιρα της Βουλής χθες Δευτέρα ήταν φορτισμένη».

«Ο πρόεδρος του ΣτΕ ορίζει δε, δυο συνεδριάσεις, αλλεπάλληλες. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε απόφαση το βράδυ της Παρασκευής; Ουδείς το ξέρει, αλλά ως τάξη μεγέθους, σε πολύκροτες υποθέσεις, όπως π.χ στα μνημόνια, χρειάστηκαν 6 διασκέψεις των δικαστών. Η Ολομέλεια απαρτίζεται από 27 δικαστές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος, τρεις αντιπρόεδροι, και ο εισηγητής που έχει οριστεί από τον πρόεδρο. Η συνεδρίαση ξεκινά με την εισήγηση του εισηγητή, η οποία διανέμεται στους δικαστές», εξήγησε στην συνέχεια ο Παναγιώτης Στάθης.

Τι θα κριθεί στις συνεδριάσεις;

Όπως τόνισε ο Παναγιώτης Στάθης, θα κριθεί «το παραδεκτό των προσφυγών. Αν δηλαδή στο τυπικό της υπόθεσης έχουν ακολουθεί τα σωστά νομικά βήματα. Αν αυτό ξεπεραστεί, γίνουν δεκτές στο τυπικό μέρος, τότε οι δικαστές θα περάσουν στην ουσία της υπόθεσης και προφανώς θα χρειαστούν και περισσότερες διασκέψεις».

«Αν υπάρξουν κατά τους δικαστές νομικά κωλύματα, τότε μπορεί να δούμε μια πολύ σύντομη συνεδρίαση και να παραπεμφθεί η όλη κρίση για το θέμα στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε και έχουν υποβληθεί αιτήσεις ακύρωσης της προκήρυξης του διαγωνισμού από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Κοντός ψαλμός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε επίσης:

Ώρα μηδέν για τις τηλεοπτικές άδειες: Τετάρτη και Παρασκευή οι διασκέψεις του ΣτΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top