Αποκλειστικό Star: Πώς έδρασαν οι αρχαιοκάπηλοι της Πάτρας

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «ο παππούς»

Οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Πάτρας δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν άκουγαν τα μέλη του κυκλώματος να μιλούν για τις αρχαιότητες που είχαν βγάλει από τα σπλάχνα της ελληνικής γης και λίγες μέρες αργότερα, τις έβλεπαν να πωλούνται σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες ευρωπαϊκών οίκων.

«Οίκοι έδιναν χρήματα για παράνομες αγορές νομισμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου ΕΛ.ΑΣ Δυτικής Ελλάδος, κύριος Χαράλαμπος Σφέτσος.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν κωδικούς όταν αναφέρονταν στις αρχαιότητες.

ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ

Ένα νόμισμα με το πρόσωπ�� του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το αποκαλούσαν - «Αλέκος». Το νόμισμα με το πρόσωπο Βασιλιά Φιλιππου, είχε κωδικό όνομα το «Φιλιππάκι».

Τα υπόλοιπα νομίσματα τα αποκαλούσαν είτε «αυτοκίνητο» είτε «τασάκι» είτε «ανταλλακτικό». Αυτό το γυναικείο άγαλμα που βρέθηκε σε λαθρανασκαφή της Νεμέας ήταν το «κορίτσι».

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος ήταν γνωστός σε όλα τα μέλη της σπείρας με το παρατσούκλι "ο Πάππους" καθώς ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία και ο πιο έμπειρος σε θέματα αρχαιοτήτων. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας ενώ το 1993 ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του τότε πρώην υπαρχηγού της αστυνομίας Μιχάλη Νηστικάκη που είχε εμπλακεί σε υπόθεση με αρχαία και στη συνέχεια αθωώθηκε.

«Αρχηγοί, συγκέντρωναν αρχαία, τα έβγαζαν έξω και τα έδιναν σε οίκους ή αγοραστές» λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Χαράλαμπος Σφέτσος.


Κομβικό πρόσωπο όμως είναι και ένας Βούλγαρος ο οποίος σύμφωνα με την έρευνα των αρχών έχει κάνει αρκετές αγοροπωλησίες αρχαιοτήτων με ποσά 10 και 20 χιλιάδων ευρώ. Τα στοιχεία του 53χρονου είναι γνωστά και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προς τις Βουλγαρικές αρχές ώστε να εντοπιστεί και να συλληφθεί.

Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top