Μόνο στο star.gr:«Γιατί έστειλα επιστολή στον Φίλη»-Ο εκπαιδευτικός που έγινε viral

Τι θα έλεγε στον Υπουργό Παιδείας αν τον έ��λεπε από κοντά-Τον παρακαλά να μην καταργήσει την πρωινή προσευχή στα σχολεία

​Tους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Νίκο Φίλη, ζητώντας του να μην καταργήσει την πρωινή προσευχή στα σχολεία, εξήγησε στο star.gr ο Κωνσταντίνος Κανέλλης.

O συνταξιούχος από την Κρήτη που για 40 ολόκληρα χρόνια ήταν δάσκαλος ενώ διετέλεσε διευθυντής σχολείων αλλά και διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Ηρακλείου, μας εξήγησε τι τον έκανε να στείλει την viral και to the point επιστολή στον Υπουργό Παιδείας:

«Είχα ακούσει και διαβάσει προ καιρού στις εφημερίδες, στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, ότι στα σχέδια του Υπουργού ήταν να καταργηθεί η πρωινή προσευχή στα σχολεία. Αυτό ακριβώς με στεναχώρησε πάρα πολύ γιατί ήμουν 35-40 χρόνια δάσκαλος, και σκέφτηκα ότι θα διατυπώσω μια ��κεσία ώστε να παρακαλέσω τον Υπουργό να μην το κάνω αυτό» μας είπε αρχικά ο κύριος Κανέλλης.

167951.jpg

«ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ»

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, ο Κωνσταντίνος Κανέλλης τόνισε πως δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, και πως ο σκοπός της επιστολής δεν εμπεριέχει κομματική ή πολιτική αντιπαράθεση:

«Ανήκω σε ένα κόμμα που δεν είμαι με τους κυβερνώντες. Έτερον εκάτερον! Ο λόγος και η γραφή μου δεν ��χει σχέση με κομματική και πολιτική αντιπαράθεση αυτή τη στιγμή. Διατυπώνω μια επιθυμία μου, η οποία εκπηγάζει μέσα από την μακρόχρονη πείρας μου ως δάσκαλος, ως διευθυντής σχολείων και κατόπιν ως διευθυντής εκπαίδευσης των σχολείων του Νομού Ηρακλείου, διότι θέλω να συνεχίζεται η προσευχή στο σχολείο. Αυτό είναι όλο!»

(Ο Κωνσταντίνος Κανέλλης)

051016102603_3577.jpg

Μάλιστα διαβεβαίωσε πως θα έπραττε το ίδιο, ακόμα και αν ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Βεβαίως και την ίδια άποψη θα είχα ακόμα και αν ανήκα στον ΣΥΡΙΖΑ, και θα μαχόμουν μέσα στο κόμμα μου να μην γίνει κάτι τέτοιο. Το ξεκαθαρίζω αυτό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ότι έχω κομματική και πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά δεν είναι αυτό! Εξάλλου αυτό το θέμα στο ο��οί αναφέρομαι δεν αφορά μόνο αριστερούς, δεξιούς κτλ, αλλά αφορά τους πάντες. Αυτό θέλω να γίνει αντιληπτό, κατανοητό, σαφέστατο, ξεκάθαρο, να μην υπάρξει καμία απολύτως παρεξήγηση».

ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ:

«Θα του έλεγα του κυρίου Φίλη, σας παρακαλώ, σας ικετεύω, μην βάλετε χέρι σε αυτό που λέγεται πρωινή προσευχή στα σχολεία», προτρέποντας τον Υπουργό Παιδείας «να ρίξει μια ματιά ο κύριος Υπουργός στις εκκλησίες, το πώς συρρέει ο κόσμος».

168039.jpg

Όσο για τους λόγους που θεωρεί βάσει της πείρας των 40 χρόνων του ότι δεν πρέπει να κατ��ργηθεί η πρωινή προσευχή;

«Είναι το πιο φρονιματιστικό, ένα τεράστιο εργαλείο παιδαγωγικό της αγωγής στα χέρια του σχολείου, και εκείνη την ώρα οι πάντες που παρευρίσκονται, (μαθητές, δάσκαλοι, γονείς) όλοι μαζί αυτοί που αποτελούν την εκπαιδευτική κοινότητα, σμίγουν και αβίαστα χωρίς να τους πιέζει κανείς, ανεβαίνουν σε υψηλότερα επίπεδα πνευματικά και πολιτισμού».

167990.jpg
Τέλος, ο κύριος Κανέλλης, τηρώντας τις ισορροπίες αλλά και τις απαιτούμενες αποστάσεις, δηλώνει πως «η Ορθοδοξία , με όλες τις υπερβολές της, και όλα της τα λάθη έχει παραλείψεις. Θα έπρεπε να έχει έναν άλλο εκσυγχρονισμό και να μπορεί να εί��αι πιο κοντά στον σημερινό άνθρωπο. Γιατί δεν μπορούμε να δρούμε λες και είμαστε στο 1800. Σήμερα έχουμε 2016, τα πάντα εκσυγχρονίζονται, αρκεί αυτό να συμβεί σωστά. Άρα κάποιες μεταβολές και μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να γίνουν, μετά όμως από έναν σοβαρό διάλογο. Όχι διάλογο για τον διάλογο, αλλά ουσιαστικό διάλογο. Διότι η χώρα μας έχει σήμερα ανάγκη ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο πάνω απ΄όλα πρέπει να ανταποκρίνεται στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα. Να αποπνέει ελληνικότητα. Δεν είμαστε ούτε Αμερικανοί, ούτε Άγγλοι, ούτε Γάλλοι. Καλώς ή κακώς, έχουμε μια ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση. Έχουμε ανάγκη ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας».

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Βεργιώτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η επιστολή ενός συνταξιούχου στο Ν. Φίλη που έγινε viral: «Κύριε υπουργέ σας παρακαλώ…»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top