ΞΕΧΑΣΤΕ όσα ξέρατε! Αλλάζουν ΟΛΑ στο Λύκειο – Πώς θα γίνεται η είσοδος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πρόταση ΒΟΜΒΑ από τον πρόεδρο της Επιτροπής – Επιστρέφει η τράπεζα θεμάτων

​Προαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο με θέματα που θα επιλέγονται από τράπεζα θεμάτων και εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με κριτήρια που θα καθορίζουν τα ίδια τα ιδρύματα εισηγείται προς το αρμόδιο υπουργείο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος.

Η επαναφορά της τράπεζας των θεμάτων πάντως αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ο σχετικός θεσμός εφαρμόστηκε επί υπουργίας του Κ. Αρβανιτόπουλου και μετά καταργήθηκε αφού είχε απαξιωθεί πλήρως από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η πρόταση του κ. Λιάκου αναφέρει πως η φοίτηση στο Γυμνάσιο θα είναι τετραετής και στο Λύκειο τριετής, ενώ στη Β Λυκείου οι μαθητές θα λαμβάνουν το Εθνικό Απολυτήριο με ενδοσχολικές εξετάσεις και κατόπιν θα αποφασίζουν αν θα συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με όρου που θα βάζουν τα ΑΕΙ, αλλά και τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της επιτροπής, στο τέλος της Α Λυκείου οι μαθητές θα συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις, οι οποίες θα έχουν στόχο να τους ανατροφοδοτήσουν και να τους καθοδηγήσουν σχετικά με την πορεία τους.

Τα θέματα των εξετάσεων θα ορίζονται κατά ένα μέρος από τους διδάσκοντες και κατά ένα μέρος θα αντλούνται από την τράπεζα θεμάτων, ενώ ο βαθμός σε αυτές θα συμμετέχει ως στοιχείο του προφορικού βαθμού, ο οποίος με τη σειρά του θα συμμετέχει στη διαμόρφωση της τελικής επίδοσης σε κάθε μάθημα. Μάλιστα δε θα υπάρχει η διαδικασία απόρριψης, ούτε μετεξεταστέοι.

Στη Β Λυκείου τώρα, οι μαθητές θα συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις με τις οποίες ολοκληρώνονται οι δευτεροβάθμιες σπουδές τους και αποκτούν τον σχετικό καταληκτικό τίτλο.

Η ύλη για τις εξετάσεις του Εθνικού Απολυτηρίου είναι αυτή της τελευταίας τάξης του Λυκείου, αλλά θεωρείται ότι ο μαθητής γνωρίζει και αυτά που διδάχθηκε κατά την προηγούμενη τάξη, δηλαδή μπορεί να ζητηθεί η περιγραφή ενός φαινομένου που διδάχθηκε στην Α Λυκείου.

Τα θέματα για τις εξετάσεις τόσο της Α, όσο και της Β Λυκείου αρχικά θα ορίζονται από μια κεντρική επιτροπή εξετάσεων για όλη την Ελλάδα για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων.

Η τράπεζα θεμάτων θα εμπλουτίζεται διαρκώς με θέματα που θα κατατίθενται από όλους τους διδάσκοντες και θα είναι υπό την παρακολούθηση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, με τη βοήθεια του κατάλληλου λογισμικού.

Όσον αφορά στην είσοδο στα ΑΕΙ ο πρόεδρος της Επιτροπής εισηγείται τα εξής:

• Εθνικό προσοντολόγιο: Οι τίτλοι σπουδών που θα παίρνουν οι μαθητές από τα Λύκεια θα πιστοποιούν την επίδοσή τους στη συγκεκρι��ένη βαθμίδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα μοριοδοτούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο Εθνικό Προσοντολόγιο και θα διασφαλίζουν συγκεκριμένα δικαιώματα στους αποφοίτους είτε ως προς τη συνέχιση της ακαδημαϊκής τους πορείας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, είτε προς την αγορά εργασίας.
• Τα κριτήρια από τα ΑΕΙ: Τα τριτοβάθμια ιδρύματα θα είναι εκείνα που θα προκηρύσσουν θέσεις για τους πρωτοετείς. Για την επιλογή φοιτητών θα χρησιμοποιούν ποικίλα κριτήρια. Υποχρεωτικό θα είναι κατά 80% τουλάχιστον η μοριοδότηση των υποψηφίων να στηρίζεται στην πρόοδο που σημείωναν προς την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Το υπόλοιπο 20% θα μπορεί να συναποτελείται από την πριμοδότηση της επιλογής του υποψηφίου, της γλωσσομάθειας, ή άλλων στοιχείων.
Επιπλέον κάθε τμήμα θα ορίζει αν απαιτείται οι υποψήφιοι να έχουν παρακολουθήσει κάποια μαθήματα σε υψηλό επίπεδο, αν απαιτείται ένας ελάχιστον βαθμός σε κάποιο μάθημα ή ακόμα και συνολικά στο Εθνικό Απολυτήριο. Όλες αυτές οι αποφάσεις θα τελούν υπό την έγκριση της διοίκησης του πανεπιστημίου.
• Αξιολόγηση υποψηφίων: Κάθε τμήμα θα μπορεί να προσδιορίζει όπως κρίνει την προέλευση του υπόλοιπου 20% των μορίων αξιολόγησης των υποψηφίων, είτε με ειδικές εξετάσεις, συνέντευξη, portfolio, επιδόσεις σε αγωνίσματα, εξετάσεις σε ξένη γλώσσα, επιδόσεις σε καθαρά εργαστηριακά μαθήματα. Ακόμα μπορεί να το προσδιορίζει και πάλι μέσα από τη διαδικασία φοίτησης στο Λύκειο. Η όλη διαδικασία ως προς το αδιάβλητο θα είναι υπό τον έλεγχο των οργάνων του πανεπιστημίου, αλλά και του υπουργείου Παιδείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top