Μόνο στο Star: Γελούν και οι συνταγματολόγοι με το σκάνδαλο "Βοσκοτόπι TV"

Για πολλά αγκάθια στο διαγωνισμό κάνει λόγο ο Κ. Μποτόπουλος

​Συνεχίζεται η θύελλα μετά από τις αποκαλύψεις του Star για τα τραγελαφικά που συνοδεύουν το σκάνδαλο "Βοσκοτόπι TV" και έχουν προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιούν τη στάση τους, όπως ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης, χθες στην εκπομπή Live U του Star.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο για πολλά προβλήματα στη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έκανε λόγο και ο συνταγματολόγος, Κ. Μποτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Live U, υπογραμμίζοντας πως το Σύνταγμα ορίζει ρητώς πως η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών συνδέεται με τον έλεγχο και είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση παρακάμφθηκε και βγήκε από τη μέση.

«Το μεγάλ�� αγκάθι στην υπόθεση αυτή είναι το θέμα της περίφημης συνταγματικότητας για το οποίο θα αποφασίσει το ΣτΕ. Αν δηλαδή ήταν παραδεκτό κυρίως το να βγει από τη μέση το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο το ίδιο το Σύνταγμα το ορίζει αποκλειστικά υπεύθυνο για την αδειοδότηση», είπε ο κ. Μποτόπουλος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ένα ακόμα πρόβλημα είναι ο αριθμός των αδειών που αποφασίστηκε να δοθούν, γιατί αποφασίστηκε να είναι μόνο τέσσερις, από πού προκύπτει αυτός ο αριθμός και αν αυτό συμβαδίζει με το κριτήριο του πλουραλισμού που θέτει ρητά το Σύνταγμα.

«Ένα τρίτο ζήτημα που το ξεχνάμε συνήθως είναι αυτό της ίδιας της διαδικασίας», συνέχισε ο κ. Μποτόπουλος και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιήθηκε η σωστή διαδικασία σε σχέση με μια τεράστια δ��μόσια σύμβαση; Ακολουθήθηκαν οι ορθές διαδικασίες; Και τέταρτο θέμα αν οι συγκεκριμένοι υπερθεματιστές πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ και του ίδιου του νόμου».

botopoulos.jpg

(Ο συνταγματολόγος Κ. Μποτόπουλος)

Σημείωσε δε, ότι το ΣτΕ με την απόφασή του θα λύσει οριστικά το θέμα της συνταγματικότητας. Αν το συνταγματικό δικαστήριο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός τότε θα πρέπει να γίνει από την αρχή ο διαγωνισμός και με τις προϋποθέσεις που θα θέσει το δικαστήριο. Αν αποφασίσει ότι είναι συνταγματικό, τότε αυτό θα σημαίνει ότι καλώς έγινε ο διαγωνισμός έτσι, αλλά δεν ξεπερνάμε τα άλλα εμπόδια που αναφέ��θηκαν πιο πάνω, της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και των εχέγγυων των υπερθεματιστών.

Ο κ. Μποτόπουλος ξεκαθάρισε ακόμα ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αδειοδότηση είναι μέρος του ελέγχου και ότι ο έλεγχος γίνεται από την ανεξάρτητη αρχή και αυτή ακριβώς την ανάγνωση έχει κάνει το ΣτΕ σε προηγούμενη απόφασή του.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν επίσης ζητήματα ανταγωνισμού, δηλαδή με τι όρους ισότητας όπλων έγινε η συγκεκριμένη διαδικασία, όταν κάποιος, όχι παράνομα ίσως, χρησιμοποίησε έμμεσα κρατικό χρήμα για να ανεβάσει τόσο ψηλά τον πήχη, που αυτοί οι οποίοι θεωρούσαν ότι είναι αλλού δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Έχουμε επίσης ήδη ποινικά ζητήματα. Έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά ενός εκ των υπερθεματιστών για ξέπλυμα χρήματος, αλλά και πολιτικά ζητήματα με την από πριν και συνεχιζόμενη αποδοχή σχέσεων ενός εκ των υπερθεματιστών με πρόσωπα που κατέχουν σοβαρές δημόσιες θέσεις», κατέληξε ο γνωστός συνταγματολόγος, αναφερόμενος στον Χ. Καλογρίτσα και τις προσωπικές σχέσεις που έχει με τον υπουργό Υποδομών, Χ. Σπίρτζη, με τον οποίο είναι κουμπάροι.

Διαβάστε ακόμα:

Καταρρέει νομικά και ηθικά ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Άγριος καυγάς στη Βουλή:Μείζον θέμα διαφάνειας για Καλογρίτσα από ΝΔ – Η Τασία απάντησε… με ΕΡΤ

Για ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ελέγχονται πατέρας και γιος Καλογρίτσας

Αλλεπάλληλες οι αποκαλύψεις του Star, πελώρια τα ερωτήματα:Έλεγχος Πόθεν Έσχες στο... μιλητό

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ STAR: ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ από μέλος της επιτροπής για τις τηλεοπτικές άδειες!

Αποκάλυψη Star: Πόρισμα-φωτιά για τα ύποπτα και τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας Αττικής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top