Μόνο στο star.gr: ΚΡΑΥΓΗ απόγνωσης από τους κατοίκους της Μόριας – «Δεν αντέχουμε άλλο»

Τι λέει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας για τα χθεσινά επεισόδια στο hot spot

Μόνο στο star.gr: ΚΡΑΥΓΗ απόγνωσης από τους κατοίκους της Μόριας – «Δεν αντέχουμε άλλο»

​Μια απελπιστική κατάσταση τόσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, όσο και για τους κατοίκους του χωριού περιέγραψε στο star.gr με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης.

«Εδώ και δύο με τρεις μήνες η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη. Ο εγκλωβισμός αυτός των προσφύγων και των μεταναστών δημιουργεί συνεχώς αναστάτωση, πρώτα και κύρια στους ίδιους και μετά στην τοπική κοινωνία της Μόριας. Όταν το hot spot μπορεί να φιλοξενήσει έως 1.200 ανθρώπους και πλέον είναι μέσα 5.000, καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα», είπε ο κ. Τρακέλλης.

«Είναι ο ένας πάνω στον άλλον! Βρίσκονται στοιβαγμένοι εκεί μέσα σε συνθήκες τραγικές που κάνουν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη», συνέχισε ο πρόεδρος της Μόριας.

Όπως είπε στο hot spot της Μόριας φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή άνθρωποι από όλες τις εθνικότητες, γεγονός που δημιουργεί και μεταξύ τους προστριβές.

«Το κέντρο φιλοξενίας δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος. Δεν γίνεται να μένουν εκεί 4.500 και 5.000 άνθρωποι. Ήδη πολλοί επειδή δεν μπορούν να μείνουν εκεί μέσα πάνε και κατασκηνώνουν στα παρακείμενα κτήματα, βάζουν φωτιές, τα έχουν κατακάψει και φυσικά αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων», τόνισε.

1625538_688258397879978_97028132_n.jpg

(Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης)

Η εικόνα όπως την περιγράφει είναι τραγική:

«Εδώ και ενάμιση χρόνο η τοπική κοινωνία του χωριού τραβάει τα ελέη της. Κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν βανδαλίσει όλα τα χωράφια, τα έχουν κάψει, έχουν ρίξει τις περιφράξεις από τα κτήματα, ενώ έχουν χειροτερέψει και οι συνθήκες υγιεινής σε όλο το χωριό».

Όσο για τη χθεσινή κινητοποίηση των κατοίκων ξεκαθαρίζει στο star.gr ότι όσοι πήραν μέρος δεν έχουν καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, όπως τους κατηγορούν, τονίζοντας ότι άργησαν κιόλας να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.

«Ύστερα από τόσα έγγραφα που έχουμε στείλει χωρίς να υπάρχει καμία απάντηση, αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια ειρηνική κινητοποίηση. Ούτε υποκινήθηκε από τους χρυσαυγίτες, όπως γράφεται, ούτε τίποτα τέτοιο. Ήταν καθαρά μια κινητοποίηση των κατοίκων του χωριού», είπε ο κ. Τρακέλης, τονίζοντας ότι αυτό που θέλουν είναι η αποσυμφόρηση του hot spot, η δημιουργία καλύτερου αποχετευτικού συστήματος εκεί, ώστε να μην μεταφέρονται τα λύματα από το κέντρο φιλοξενίας σ��ο χωριό και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε όσους κατοίκους έχουν υποστεί ζημιές στα κτήματά τους από τις φωτιές που έβαλαν μετανάστες και πρόσφυγες.

Ποια ήταν όμως η σπίθα που άναψε τη φωτιά χθες στο hot spot της Μόριας; Ο κ. Τρακέλης ξεκαθαρίζει στο star.gr ότι επίσημα δεν υπάρχει κάποια απάντηση στο ερώτημα αυτό, όμως φήμες που κυκλοφόρησαν στο χωριό ανέφεραν πως αλληλέγγυοι και μέλη ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί φέρεται να μετέφεραν στους πρόσφυγες πως οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι και γι’ αυτό θα τους γυρίσουν πίσω στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Μόριας καταγγέλλει επίσης και μικροκλοπές που γίνονται από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι αναζητούν είτε λίγο φαγητό και παίρνουν πράγματα από τους κήπους των σπιτιών, ή ένα μέρος για να μείνουν.

«Δεν μπαίνουν μέσα σε σπίτια που μένει κόσμος. Μπαίνουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια είτε για να κοιμηθούν, είτε για να τα λεηλατήσουν. Όμως πρέπει να αναγνωρίσω ότι η παραβατικότητα έχει περιοριστεί, καθώς υπάρχει αστυνόμευση. Παρ’ όλ’ αυτά μπαίνουν στους κήπους και κλέβουν ντομάτες, λαχανικά και στις στάνες και σφάζουν ζώα», είπε.

Όλα αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και οι τραγικές συνέπειες που υπέστη φέτος ο τουρισμός της Λέσβου έχουν σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν χάσει την υπομονή τους.

«Εμείς λέμε να μείνουν όσοι μετανάστες αντέχει το κέντρο φιλοξενίας για να έχουν κι εκείνοι μια ανθρώπινη διαβίωση εκεί. Όταν θα βελτιωθούν εκεί οι συνθήκες δεν θα ενοχλούν οι άνθρωποι και τους κατοίκους, αυτό το πιστεύουμε όλοι μας και αυτό ζητάμε», είπε ο πρόεδρος της Μόριας.

Οι ροές πάντως προς το νησί από την Τουρκία συνεχίζονται καθημερινά, αν και όχι όπως γινόταν πέρσι το καλοκαίρι.

«Καθημερινά βγαίνουν βάρκες με 20 – 30 άτομα. Είπαν ότι θα φέρουν ένα καράβι για να το κάνουν πλωτό hot spot. Αλλά κι εκεί πώς θα μένουν οι άνθρωποι; Δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέφτονται…», τόνισε και σε όσους έσπευσαν να τους κατηγορήσουν για ρατσισμό απαντά:

«Δεν είμαστε όλοι ρατσιστές και χρυσαυγίτες. Η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τεράστια προβλήματα και δε δίνει σημασία κανείς. Πρέπει να μας ακούσουν. Αν δεν το κάνουν φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε χειρότερα».

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Διαβάστε επίση:

Νύχτα ΚΟΛΑΣΗΣ στη Λέσβο! ΣΤΑΧΤΗ το hot spot στη Μόρια-Εκτός καταυλισμού 5.500 πρόσφυγες

Βίντεο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ μέσα από το hot-spot της Μόρια- Σκηνές ΠΟΛΕΜΟΥ και ΧΑΟΣ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top