Νύχτα ΚΟΛΑΣΗΣ στη Λέσβο! ΣΤΑΧΤΗ το hot spot στη Μόρια-Εκτός καταυλισμού 5.500 πρόσφυγες

Φτάνουν στο νησί ενισχύσεις από την Αθήνα

​Το απόλυτο χάος επικράτησε όλη νύχτα στο hot spot στη Μόρια της Λέσβου μετά από επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε πρόσφυγες, οι οποίοι έβαλαν φωτιές και έκαναν στάχτη το κέντρο φιλοξενίας.

Όπως μετέδωσε και το star.gr όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας, όταν στο hot spot της Μόριας διέρρευσε η φήμη ότι θα ξεκινήσουν οι απελάσεις στην Τουρκία ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση εκεί.

Τα επεισόδια σύμφωνα με πληροφορίες ξέσπασαν ανάμεσα σε Άραβες και Αφρικανούς και πήραν γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν μαζικά το χώρο.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 5.500 πρόσφυγες βρίσκονται πλέον εκτός καταυλισμού, ενώ εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, με τα παιδιά να μεταφέρονται στη δομή του ΠΙΚΠΑ.

Σύμφωνα με το lesvospost, από τις συγκρούσεις υπήρξαν τραυματίες, ενώ οικογένειες προσφύγων με μωρά στην αγκαλιά κοιμήθηκαν όλη νύχτα στα κτήματα που βρίσκονται δίπλα από το hot spot, ενώ αρκετοί ξεκίνησαν με τα πόδια για την πόλη της Μυτιλήνης.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Μόριας είχαν στήσει μπλόκο στην είσοδο του χωριού για να μην περάσουν μετανάστες και μέλη των ΜΚΟ, ενώ τα πνεύματα ηρέμησαν αργά το βράδυ με την επέμβαση των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο απολογισμό μάλιστα, έχουν καεί περ��σσότερες από 60 σκηνές, δύο κοντέινερ με εξοπλισμό, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και της ηλεκτροδότησης.

Τέλος, όπως αναφέρει το lesvosnews, όλο το βράδυ πραγματοποιούνταν αλλεπάλληλες συσκέψεις στα συναρμόδια υπουργεία, στις οποίες αποφασίστηκε να αποσταλούν σήμερα στη Λέσβο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα για την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης.

Επιπλέον θα ναυλωθεί με διαγωνισμό που θα γίνει σύντομα ένα πλοίο, το οποίο θα ελλιμενιστεί στη Μυτιλήνη και θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό hot spot, ώστε να αποσυμφορηθεί κάπως η κατάσταση στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίας η πλειονότητα των προσφύγων επέστρεψε στο hot spot, ενώ συνολικά στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου βρίσκονται 10.500 άνθρωποι.

Όλοι τους έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο, όμως οι αιτήσεις εξετάζονται με ρυθμούς χελώνας, καθώς ακόμα δεν έχουν σταλεί από την ΕΕ υπάλληλοι για την εξέταση των αιτημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στη Λέσβο-Ανεξέλεγκτη η κατάσταση!Στις φλόγες η Μόρια, στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες