Υποφέρει η αιμοδοσία στην Ελλάδα – Εχθρός της μέχρι… και το τατουάζ!

Μειώνεται σταδιακά ο αιμοδοτικός πληθυσμός - Φρένο και από ανεργία

Το έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα όσον αφορά την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών σε σταθερή βάση, που θα διασφάλιζαν επάρκεια αίματος σε περιπτώσεις ανάγκης, ανέδειξε η πρόσφατη κρίση με τα κρούσματα ελονοσίας (αποκλείστηκαν από την αιμοδοσία οι κάτοκοι σε «επηρεαζόμενες από τη νόσο περιοχές»).

Οπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και τον φετινό Αύγουστο, η επάρκεια αίματος ειδικά για τα 2.700 τακτικά μεταγγιζόμενα άτομα με μεσογειακή αναιμία ήταν ένα ζητούμενο. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που οι πάσχοντες δεν λάμβαναν τις απαιτούμενες για τον οργανισμό τους και την καλή πορεία της υγείας τους ποσότητες αίματος (π.χ. αντί για δύο μονάδες αίματος λάμβαναν μία), που αναβάλλονταν οι μεταγγίσεις τους, με αποτέλεσμα ο αιματοκρίτης να «κατρακυλάει» στο 18, ή που καλούνταν οι ίδιοι να βρουν αιμοδότες για να μπορεί να γίνει η μετάγγιση. Ευτυχώς, η κατάσταση σήμερα έχει βελτιωθεί αρκετά

Τα προβλήματα στην επάρκεια αίματος κατά το φετινό καλοκαίρι, εκτός από τη συνηθισμένη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών λόγω διακοπών, οφείλονται στην υποστελέχωση των αιμοδοσιών (δεν γίνεται ολοήμερη λειτουργία που θα διευκόλυνε τους αιμοδότες), στη μη σταθερή αποστολή μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και στην ελονοσία.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα Μυρίλλα, σταθερό ρόλο τα τελευταία χρόνια διαδραματίζουν και κοινωνικοί παράγοντες όπως η ανεργία, «καθώς όπως είναι λογικό δεν είναι το πρώτο μέλημα ενός ανέργου να δώσει αίμα».

Ωστόσο, υπάρχει και ένας ακόμη άγνωστος παράγοντας που φρενάρει τις αιμοδοσίες, που λίγοι ίσως θα φαντάζονταν. Τα πολλά τατουάζ που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν την αιμοδοσία, αφού για έξι μήνες αυτός που έχει υποβληθεί σε δερματοστιξία δεν προσφέρει αίμα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top