ΟΛΟ το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ από την μαραθώνια συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε ποιόν είπε «βίον ανθόσπαρτον» ο δικηγόρος του Δημοσίου - «Βροχή» ερωτημάτων για Καλογρίτσα και Σαββίδη

Το ότι η φράση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, με την οποία προέβλεψε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν πρόκειται να ακυρώσει το διαγωνισμό για τις άδειες αφού το δημόσιο όφελ��ς είναι μεγάλο, παρερμηνεύτηκε σκοπίμως, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του ΣτΕ, που εξέτασε, κεκλεισμένων των θυρών, τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, η διαδικασία κράτησε σχεδόν 3,5 ώρες και υπήρξε ένταση.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο νομικός εκπροσωπος του Δημοσίου, ο δικηγόρος Γιαννης Μαντζουράνης, ανέφερε πως «είναι σεβαστή οποιαδήποτε απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά αυτή η δήλωση παρερμηνεύτηκε σκοπίμως». Προηγουμένως, η αντίδικη πλευρά είχε πει πως ζητήθηκε απο τους εκπροσώπους του Δημοσίου να πουν «μέα κούλπα» εκ μέρους του για τη δήλωση αυτή, αλλά ο κ. Μαντζουράνης αντέτεινε πως «δεν υπήρξε ούτε μέα, ούτε κούλπα».

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νίκος Σακελλαρίου ζήτησε «συγκράτηση από την πλευρά των τηλεοπτικών σταθμών, ώστε να αφεθεί το δικαστήριο να λάβει απερίσπαστο τις αποφάσεις του». Αντίθετα, δεν έγινε αναφορά στην επίμαχη δηλώση του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο.

Κατα την κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία, επικράτησε ένταση και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δικηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα, μετά και τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για το πόθεν έσχες.

«Ήταν όλοι εναντίον όλων», είπε ο καθηγητής Πάνος Λαζαράρος, ο οποίος επεσήμανε επίσης πως «ακόμα και οι υπερθεματιστές διατύπωσαν με σφοδρότητα τις νομικές ενστάσεις τους κατά του διαγωνισμού».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαντζουράνης αντέτεινε όμως πως «το μέτωπο έχει διαρραγεί, καθώς δυο σταθμοί παραιτήθηκαν ο ένας από τα δικόγραφα εναντίον του άλλου και έχουν αρραβωνιαστεί και πορεύονται προς γάμον. Ευχόμαστε βίον ανθόσπαρτον». Προφανώς, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου εννοούσε το γεγονός ότι πρώτος ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha παραιτήθηκε απο δικόγραφο σε βάρος του ΣΚΑΙ και, στο διάλλειμα της διαδικασίας, έκανε το ίδιο και ο σταθμός του Φαλήρου.

Αλλεπάλληλες ερωτήσεις έγιναν και για το αν οι εταιρικοί σκοποί του κ. Καλογρίτσα είναι αποκλειστ��κώς και μόνο τηλεοπτικοί, όπως ορίζει η προκήρυξη του διαγωνισμού. Μάλιστα, επίμονος ήταν ο εισηγητής κ. Μάζος, ενώ, χαρακτηριστικά, ερωτήθη αν έχει σχέση η «παραγωγή cd», που αναφέρεται στους σκοπούς τις εταιρείας, με τα ραδιοτηλεοπτικά, ενώ αντίστοιχη ερώτηση έγινε και για τους «σκοπούς κατάδυσης» που αναφέρονται στην εταιρεία Σαββίδη.

Ακόμα, όλοι οι σταθμοί, ακόμα και οι υπερθεματιστές, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στο νόμο και τόνισαν πως η παρουσία Καλογρίτσα και Σαββίδη ουσιαστικά ανέβασε στα ύψη τα ποσά που δόθηκαν, με αποτέλεσμα οι υπερθεματιστές να είναι -ουσιαστικά- θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Μάλιστα, υπήρξε ερώτηση από έδρας «με τόσα λεφτά που δόθηκαν μπορεί κάποιος να κάνει τελικά απόσβεση ποτέ;».

Επίσης, οι δικηγόροι του ΣΚΑΙ (που ήταν ιδιαίτερα σκληροί κατά του νόμου Παππά), ζήτησαν από το ΣτΕ να υπάρξει ασάφεια δικαίου, δηλαδή, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα, να μην προχωρήσει το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, που είναι η καταβολή της πρώτης δόσης.

Σημειώνουμε πως κατά τη συνεδρίαση, εκτός των δικαστών και των δικηγόρων του Δημοσίου και των τηλεοπτικών σταθμών, παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας, Ελευθέριος Κρέτσος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΑΛΟΣ και μπαράζ αντιδράσεων από την πρόβλεψη του Τσίπρα για την απόφαση του ΣτΕ

Γίνεται κοινωνική πολιτική με βοσκοτόπια;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top