Σώθηκαν από ατομική βόμβα και ταξιδεύουν παντού με ένα σκοπό!Το star.gr στο «πλοίο της Ειρήνης»

Στην Αθήνα επιζώντες από Χιροσίμα και Ναγκασάκι – Σπουδαίες συναντήσεις και εκδηλώσεις

​Ένα πλοίο πολύ διαφορετικό από τα άλλα έδεσε στον Πειραιά. Ονομάζεται “Peace Boat (μτφ πλοίο της ειρήνης)", οι επιβάτες του είναι επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και κάνουν τον γύρο του πλανήτη, με έναν και μόνο σκοπό, να μεταφέρουν το μήνυμα για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα, πολέμους και βία.

_DSC9146.jpgtaxidi7pg.jpg

Πιο συγκεκριμένα, το «Πλοίο της Ειρήνης» είναι μια διεθνής μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση με βάση την Ιαπωνία και στόχο έχει την προώθηση της ειρήνης, της κατάργησης των πυρηνικών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ισότητας και της αειφόρου ανάπτυξης καθώς και του σεβασμό του περιβάλλοντος.

Ένα ναυλωμένο επιβατηγό πλοίο χωρητικότητας περίπου 1400 ατομων ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με στόχο να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, να ενισχύσει τον διασυνοριακό διάλογο και την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των χωρών.

Κατά την διάρκεια των ταξιδιών, οι επιβάτες εκτός από τα διαφορετικά μέρη που βλέπουν, απολαμβάνουν και μια σειρά από εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και προγράμματα που διοργανώνονται για εκείνους!

Πίσω από τα συμβολικά ταξίδια του πλοίου είναι το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ).

taxidi3jpg.jpg

Η οργάνωση «Peace Boat» έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

Η ΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το πλοίο της ειρήνης που είναι 205 μέτρα και έχει 250 άτομα πλήρωμα κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις επτά το πρωί της Παρασκευής και θα αποπλεύσει στις 11 το βράδυ της ίδιας μέρας με προορισμό την Σαντορίνη.

taxidi6pg.jpg

Για περίπου 12 ώρες οι επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τον ��ειραιά και την Αθήνα, να δοκιμάσουν ελληνικά παραδοσιακά πιάτα και να διασκεδάσουν με εκδηλώσεις που έχουν έντονο ελληνικό χρώμα.

Όπως είπε στο star.gr ο συντονιστής του προγράμματος στην Ελλάδα, κύριος Άλκης Φαρμάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας συναντήθηκε, σήμερα, με ομάδα επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (Χιμπακούσα στα ιαπωνικά), ενώ κάποιοι επιβάτες συνομίλησαν με τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής και καθηγητή Tάσο Κουράκη.

taxidi4.jpgtaxidi5pg.jpg

Προς τιμήν των επιβατών του πλοίου της ειρήνης διοργανώνεται μάλιστα Συναυλία Ειρήνης και Αλληλεγγύης με χαιρετισμούς επισήμων στο λιμάνι του Πειραιά. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξε η ερασιτεχνική ομάδα του πλοίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Λίγο πριν οι επιβάτες του πλοίου... κουνήσουν το μαντίλι στους Αθηναίους, θα καλωσορίσουν στα όμορφα σαλόνια του πλοίου την κυρία Ολυμπία Βαζαίου-Νικηφορίδη, αδελφή του 22χρονου Νίκου Νικηφορίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε (1951) με την κατηγορία πως "η δράση του σχετιζόταν με την Σοβιετική Ένωση και τους κομουνιστές, που υποκινούσαν την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος". Ο Νικηφορίδης εκτελέστηκε, φωνάζοντας σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής "Ζήτω η ειρήνη και η πανανθρώπινη λευτεριά".
Για το θέμα, δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ανθρωπότητα πρέπει να απαλλαγεί δια παντός από την πυρηνική απειλή».
taxidi.jpg

Το πλοίο της ειρήνης ξεκίνησε το ταξίδι του στις 18 Αυγούστου από την Ιαπωνία, στην οποία και θα επιστρέψει στις 30 Νοεμβρίου, αφού σταματήσει πρώτα σε 26 λιμάνια στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη, την Αμερική και την Καραϊβική.

IMG_4753.jpg

Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του 20ου αιώνα που σφράγισαν την νίκη των συμμάχων κατά του Άξονα. Η χρήση αυτού του όπλου θεωρήθηκε απαραίτητη από τις ΗΠΑ για την αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης με πολλούς νεκρούς καθώς και ο μόνος ικανός δρόμος να πεισθεί ο αντίπαλος σε άνευ όρων παράδοση. Οδήγησε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την παράδοση της Ιαπωνίας λίγες μέρες αργότερα. Η χρήση όπλων μαζικής κατασ��ροφής με τέτοιες τρομακτικές συνέπειες δημιουργεί μέχρι σήμερα ερωτηματικά διαφωνίες και συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συγκεκριμένη επίθεση αναφέρεται συχνά ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Υπολογίζεται ότι επιτόπου φονεύθηκαν περίπου 70.000 άτομα, οι περισσότεροι άμαχοι. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους λόγω της ραδιενέργειας.

Της Άννας Σταματιάδου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top