Οι προκλήσεις της σύγχρονης Δημοκρατίας στο 4ο Athens Democracy Forum

Σημαντικές προσωπικότητες συμμετείχαν στις συζητήσεις

​Το "Athens Democracy Forum", το κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός, που σηματοδοτεί την Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών, στις 15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά στην Αθήνα. Σήμερα Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

«Οι Δημοκρατικές ιδέες παραμένουν πάντα ίδιες, όπως γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ιδίως σε ότι αφορά στο κεντρικό νόημα της Δημοκρατίας. Διακυβέρνηση από το λαό για το λαό. Αλλάζουν οι μέθοδοι, αλλά η ουσία δεν αλλάζει», δήλωσε ο κύριος Παυλόπουλος.

Στο "Athens Democracy Forum" προβλήθηκε μήνυμα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κιν Μουν, ενώ παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εκπρόσωποι της πολιτικής και της διανόησης, η πρέσβυς καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης και της δημοσιογραφίας, Στο πλαίσιο των συζητήσεων διερευνήθηκαν και συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες παγκοσμίως, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε προσφυγικό ζήτημα.

«Πρέπει να ανησυχούμε για τη συσσώρευση της εξουσίας που οδηγεί μακριά από τη δημοκρατία. Ασφαλώς. Είμαστε όλοι δημοκράτες και πιστεύουμε στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, δίνουν την ζωή τους για αυτά τα δικαιώματα και είναι πάρα πολύ σημαντικό εμείς και οι κοινωνίες μας να τα προστατεύσουμε», είπε από την πλευρά της η Κριστιάν Αμανπούρ, πολεμική ανταποκρίτρια και δημοσιογράφος του CNN.

«Το μεγάλο ζήτημα είναι "εάν η θρησκεία, η μετανάστευση, η εξουσία και τα χρήματα συμβαδίζουν με τη Δημοκρατία"», δήλωσε ο Αχιλλέας Τσάλτας αντιπρόεδρος των διεθνών συνεδρίων των New York Times.

«Η φιλελεύθερη δημοκρατία απαιτεί να αποδεχθούμε τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και να σεβαστούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς» τόνισε ο Ρότζερ Κόεν, αρθρογράφος των New York Times.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν επίσης, οι πρώην πρωθυπουργοί Μάριο Μόντι και Λουκάς Παπαδήμος, ο ειδικός εντεταλμένος της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σταύρος Λαμπρινίδης, και άλλοι.

Το "Athens Democracy Forum", το οποίο διοργανώνεται από τους New York Times, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Ταμείο για τη Δημοκρατία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την εφημερίδα Καθημερινή, θα ολοκληρωθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top