ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ η σχολική τσάντα-Μ�� παιδική οσφυαλγία 1 στους 2 μαθητές

Ανησυχητικά τα ποσοστά

Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά της παιδικής οσφυαλγίας. Οι στατιστικές δείχνουν πως 1 στα 2 παιδιά νιώθουν πόνο στη μέση τους εξαιτίας της βαριάς σχολικής τσάντας. Ειδικοί μιλούν στο STAR και συμβουλεύουν τους γονείς τι πρέπει να προσέχουν.

«Η συμβουλή που έχω να δώσω είναι μη φορτώνουμε την τσάντα πολύ. Ένα 5% σε σχέση με το σωματικό βάρος του παιδιού είναι αρκετό και σ' αυτό πρέπει να βοηθήσουν και τα σχολεία δημιουργώντας χώρους όπου μπορούν τα παιδιά να αφήσουν να βιβλία τους», σημειώνει ο ορθοπαιδικός Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος.

Αν δηλαδή ένα παιδί είναι 40 κιλά η τσάντα πρέπει να ζυγίζει 2. Επειδή όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν τηρείται, η παιδική οσφυαλγία έχει φτάσει πια να είναι πρόβλημα. Αρκετοί γονείς το γνωρίζουν και πριν το πρώτο κουδούνι χτυπήσει προσέχ��υν ιδιαίτερα στην επιλογή τσάντας.

Η σχολική οσφυαλγία συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά άνω των 7 ετών. Τα ποσοστά σε αυτές τις ηλικίες είναι μικρά, όμως μετά τα 10 αρχίζουν να γίνονται ανησυχητικά.

Παιδιά 11 ετών αισθάνονται πόνο στη μέση σε ποσοστό 12%. Μεταξύ 13-15 ετών η οσφυαλγία ξεπερνά το 30%. Ενώ μετά τα 15 έτη του παιδιού τα ποσοστά μπορεί να φτάσουν και το 70%.

Αν ένα παιδάκι πει ότι πονάει στη μέση του , οι γονείς του θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτούν ορθοπαιδικό καθώς αν το αγνοήσουν αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας στην ενήλικη ζωή του.

Ιδανική λύση σύμφωνα με τους ειδικούς θα ήταν να χωριστεί η σχολική ύλη σε τρίμηνα ή τετράμηνα, έτσι ώστε το παιδί να κουβαλάει λιγότερα βιβλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top