ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ! 92.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν τα «Παιδικά Χωριά SOS»

Τί λέει στο star.gr ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας-Πρώτη ανάρτηση: 31/08/2016 14:51

​Μετά το ιλιγγιώδες ποσό που κλήθηκε να πληρώσει για ΕΝΦΙΑ το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τα «Παιδικά Χωριά SOS», που δεν λαμβάνουν καμία κρατική επιχορήγηση, καλούνται να πληρώσουν 92.000 ευρώ!

«Από εδ�� και πέρα θα λέμε πως ήρθε ο Άγιος Βασίλης με το δώρο του ΕΝΦΙΑ. Έτσι και φέτος μας θυμήθηκε και θα κληθούμε να πληρώσουμε 92.000 ευρώ», σχολίασε στο star.gr ο Γενικός Διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS», Γιώργος Πρωτόπαπας.

dsc00358.jpg

O Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας

«Το ποσό α��τό αντιστοιχεί στη λειτουργία, για ένα ολόκληρο χρόνο, ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που μπορεί να υποστηρίξει 300 οικογένειες με 450 παιδιά και να παρέχει εργασία σε 10 εργαζομένους», εξήγησε.

fdf69e_Λεωφορείο Πλαγιάρι.jpg

«Έχουμε 150-170 ακίνητα, όμως ο φόρος που καλούμαστε να πληρώσουμε αφορά ακίνητα που μας έχουν κληροδοτήσει για την ενίσχυση του έργου μας. Για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούμε (δηλ. Χωριά, Στέγες, Κέντρα) από το 2014 μας “έκαναν τη χάρη” να μην πληρώνουμε κανέναν φόρο, όπως και κανένα άλλο Σωματείο», ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως ο ΕΝΦΙΑ είναι μόνο ένας μέρος του φόρου. «Το κράτος από το 2011 μας φορολογεί και για τα ενοίκια που παράγουν τα ακίνητα. Μάλιστα ο φόρος των ενοικίων είναι κοντά στο 29%. Ο φόρος που βαρύνει την δική μας ακίνητη περιουσία είναι κοντά στις 130.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

40546b_Prosopa06.jpg

«Δυστυχώς βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο ότι πολλοί συγγενείς δεν θέλουν να πάρουν το ακίνητο που προσφέρει ο δωρητής-κληροδότης καθώς επιβαρύνονται με φόρους και τον πείθουν να δώσει το ακίνητο σε σωματεία που δύσκολα μπορούν να αρνηθούν μια δωρεά – όπως συμβαίνει με εμάς-. Το κακό λοιπόν για εμάς είναι διπλό: πρώτον είναι σύνθετο από την μία να κάνουμε αποποίηση κληρονομιάς και δεύτερον δύσκολα μπορούμε να πουλήσουμε ακίνητη περιουσία, γιατί θα πρέπει να την πουλήσουμε στην αντικειμενική της αξία. Άρα στραγγαλιζόμαστε ανάμεσα σε μια ψεύτικη αντικειμενική αξία που δεν έχει καμία σχέση με αυτή της αγοράς και στην αδυναμία να αρνηθούμε ένα ακίνητο», τόνισε στο star.gr.

Πέρυσι ο ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν τα «Παιδικά Χωριά SOS», ήταν 73.000 ευρώ, μικρότερο ποσό, γιατί φέτος έγιναν κάποιες κληροδοσίες, όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Πρωτόπαπας. «Το ποσό καλύφθηκε μέσα από τα ενοίκια των ακινήτων και από δωρεές», αποκάλυψε υπερτονίζοντας πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πάνε για να στηρίξουν το έργο του Οργανισμού και όχι για να πληρώνονται φόροι.

Στη συνέχεια ο κύριος Πρωτόπαπας, κατήγγειλε ως παράλογο το γεγονός ότι θεωρούνται επιχειρηματικά κέρδη οι τόκοι που δημιουργεί η δωρεά. Για αυτό και όπως είπε στο star.gr, θα καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος σημείωσε ότι ευελπιστεί η κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος ενώ αποκάλυψε ότι οι Χριστουγεννιάτικες κάρτες που πουλούσαν παλιότερα, θεωρούνται πλέον εμπορική πράξη και έτσι τις σταμάτησαν! «Η δουλειά μας δεν είναι να είμαστε έμποροι», υπογράμμισε.

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top