Αλλάζει ο τρόπος έκδοσης διαβατηρίων: ΔΕΝ θα μπορούμε να τα βγάζουμε μόνοι! ΝΕΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

Πρόσθετα δικαιολογητικά και μάρτυρες-Τι θα γίνεται με τους ανήλικους;

Αλλάζει ο τρόπος έκδοσης διαβατηρίων: ΔΕΝ θα μπορούμε να τα βγάζουμε μόνοι! ΝΕΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

Σημαντικές αλλαγές στην έκδοση διαβατηρίων και… ταλαιπωρία φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που είναι υπό διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία γίνεται πολύ πιο δύσκολη, καθώς εκτός από τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι - στα οποία πλέον δεν περιλαμβάνεται η αστυνομική ταυτότητα- θα πρέπει και δύο μάρτυρες να πιστοποιήσουν τα στοιχεία του αιτούντος. Τα δε στοιχεία του ενδιαφερόμενου, αλλά και των μαρτύρων θα διασταυρώνονται μέσω του Εθνικού Δημοτολογίου. Αντί δε για ταυτότητα ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ, τα οποία επίσης θα διασταυρώνονται σε πραγματικό χρόνο μέσω αντίστοιχων ηλεκτρονικών μητρώων.

Τι γίνεται στην περίπτωση ανηλίκου;

Αν θέλουμε να βγάλουμε διαβατήρια για άτομα κάτω των 18 ετών, τότε η βεβαίωση των στοιχείων του γίνεται από έναν γονέα του ή από εκείνον που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του. Στην ίδια περίπτωση, δεν απαιτείται η προσκόμιση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ. Τα στοιχεία του βεβαιούντα γονέα ή του έχοντα την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ανηλίκου πιστοποιούνται μέσω του Εθνικού Δημοτολογίου.

Μέχρι τώρα για την έκδοση διαβατηρίου χρειαζόταν μόνο ένα φωτοαντίγραφο δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και μια πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία διαστάσεων 40-60 mm. Η φωτογραφία, το παράβολο και η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση συνεχίζουν να απαιτούνται, απλά προστίθενται οι… μάρτυρες, το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Όπως προαναφέραμε η χρήση αστυνομικής ταυτότητας αποσυνδέεται από τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top