Tραγωδία Αίγινας: Τι οδήγησε στην προφυλάκιση του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου

"Δεν προσέφερε βοήθεια στους ναυαγούς και δεν ενημέρωσε ο ίδιος τις λιμενικές αρχές" αποφάνθηκε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών

​Την προφυλάκιση του 77χρονου χειριστή του ταχυπλόου που προκάλεσε το δυστύχημα στην Αίγινα αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, κρίνοντας κατά πλειοψηφία ότι ο κατηγορούμενος δεν προσέφερε βοήθεια στους ναυαγούς, δεν ενημέρωσε ο ίδιος τις λιμενικές αρχές και ότι προέβη σε «προπαρασκευαστικές ενέργειες διευκόλυνσης της διαφυγής του».

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά κατά πλειοψηφία (2-1) υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως μετά τη διαφωνία της με την ανακρίτρια για την προφυλάκιση του Θρασύβουλου Λυκουρέζου. «Οι ισχυρισμοί του ότι ο ίδιος έκανε σήματα σε παραπλέοντα σκάφη, φώναζε, πατούσε το κλάξον και κουνούσε ένα κοντάρι στο χέρι του κάνοντας σινιάλο ουδόλως επιβεβαιώνονται από τις μαρτυρικές καταθέσεις», αναφέρεται στο σχετικό βούλευμα, όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή».

Σε μία από αυτές τις καταθέσεις, διασωθείς του ναυαγίου δηλώνει: «Άκουγα έναν από τους ναυαγούς να φωνάζει προς το σκάφος: “Πέτα ένα σωσίβιο, ρε!” Αυτός μας αγνόησε πλήρως».

Δεν ενημέρωσε ο ίδιος τις Λιμενικές Αρχές

Ακόμη, σύμφωνα με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου «Ντουέντε» όφειλε, «κατά τον νόμο και κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής», να ενημερώσει τις λιμενικές αρχές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κατηγορούμενος κάλεσε αρχικά τον φίλο του και συντηρητή του ταχυπλόου Π.Ι.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Π.Ι, είπε ότι γνωρίζονται από τα μέσα του 1980, με τον Λυκουρέζο, όταν ο κατηγορούμενος άρχισε να επισκέπτεται συστηματικά την Αίγινα. «Ήταν πάντα λάτρης των σκαφών και της θάλασσας», έχει δηλώσει ο Π.Ι.

Αυτός μαζί με τον δύτη Μ.Α. έφθασαν στον τόπο της σύγκρουσης και αφού βοήθησαν στην περισυλλογή ναυαγών προσπάθησαν να συνδράμουν τον κ. Λυκουρέζο. Στο ταχύπλοο υπήρχε εισροή υδάτων και το σκάφος είχε παρασυρθεί τουλάχιστον 100 μέτρα νοτιότερα. Αρχικά, ο Μ.Α. μετέφερε με το φουσκωτό «Συμεών» στην Πέρδικα τους άλλους τρεις επιβάτες του ταχυπλόου, ενώ ο κ. Λυκουρέζος είχε παραμείνει σε αυτό. Ακολούθησε η ρυμούλκηση του σκάφους.
Η βοήθεια από το Ντουέντε ΙΙ

Στο μεταξύ, ο 77χρονος φέρεται να κάλεσε τον Ν.Λ., φίλο του και πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας και δημοτικό σύμβουλο του νησιού, ο οποίος ήταν πλοίαρχος της θαλαμηγού «Ντουέντε ΙΙ». Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, κατά τη στιγμή της σύγκρουσης η 18 μέτρων, με σημαία Παναμά, θαλαμηγός βρισκόταν στη θέση Απόνησο Αγκιστρίου, 5-6 ναυτικά μίλια από τη θέση του ταχυπλόου. Σε δική του κατάθεση, πάντως, ο Π.Ι. αναφέρει ότι εκείνος κάλεσε τον Ν.Λ. μεταφέροντας την παράκληση του κ. Λυκουρέζου να τον παραλάβει και να τον αποβιβάσει στο λιμάνι της Αίγινας.
Λίγα λεπτά αργότερα ένα μικρό φουσκωτό 3,5 μέτρων, το οποίο οδηγούσε 52χρονος εργαζόμενος στη θαλαμηγό παρέλαβε τον κ. Λυκουρέζο. Τελικά τον άφησε στο λιμάνι του Φάρου (1,5 χλμ. από την Αίγινα), καθώς παραπονέθηκε για πόνους στη μέση.
«Θα ανέμενε κανείς να ειδοποιήσει πρώτα το Λιμενικό και να μεταβεί ο ίδιος στο πλησιέστερο λιμάνι της Πέρδικας, αφού ήδη είχε υπάρξει μέριμνα για τη ρυμούλκηση του σκάφους, μαζί με τους λ��ιπούς τρεις συνεπιβαίνοντες και όχι να καταλήξει ύστερα από τηλεφωνικές συνεννοήσεις με φίλους του σε άλλο μέρος όπου αναμένει να τον παραλάβει αυτοκίνητο», αναφέρεται στο βούλευμα.
Προσήλθε αυτοβούλως στις Αρχές 2,5 ώρες μετά το δυστύχημα
Κατά πλειοψηφία, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι αυτές ήταν «προπαρασκευαστικές κινήσεις διαφυγής», οι οποίες «δεν τελεσφόρησαν». Ακολούθως, σύμφωνα με το βούλευμα, ο 77χρονος προσήλθε αυτοβούλως στις λιμενικές αρχές σχεδόν δυόμισι ώρες μετά το δυστύχημα «ενόψει του ότι ο κλοιός γύρω του πράγματι είχε στενεύσει, οι Αρχές τον αναζητούσαν και ήταν άλλωστε γνωστό πρόσ��πο στην τοπική κοινωνία».
Τα προβλήματα υγείας δεν τον εμπόδισαν να αναλάβει τη διακυβέρνηση σκάφους
Ακόμη το Συμβούλιο έκρινε ότι τα προβλήματα υγείας του κ. Λυκουρέζου δεν είναι αρκετά για τη μη προφυλάκισή του, καθώς δεν τον είχαν εμποδίσει να αναλάβει τη διακυβέρνηση ταχύπλοου σκάφους. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου μειοψήφησε ένας δικαστής που έκρινε ότι ο 77χρονος δεν είχε προσπαθήσει να διαφύγει ούτε είναι ύποπτος φυγής.
Δεν υπάρχει κατάθεση του καπετάνιου του Ντουέντε ΙΙ και της 65χρονης επιβάτιδας
Στη δικογραφ��α δεν περιλαμβάνεται κατάθεση του πλοιάρχου του «Ντουέντε ΙΙ» στο Λιμενικό ούτε της 65χρονης Θ.Κ., μιας εκ των τριών επιβατών του ταχυπλόου. Από το Λιμεναρχείο Αίγινας ανέφεραν χθες στην «Καθημερινή» ότι, ακόμη και αν προσέλθει τώρα σε αυτούς η 65χρονη, δεν μπορεί να ληφθεί από τους ίδιους κατάθεση, καθώς έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top