Κινδυνεύει η Ελλάδα απ'τον σεισμό στην Ιταλία;Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου απαντά

Μόνο στο STAR-ΔΕΙΤΕ το βίντεο

​Η έντονη σεισμική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο οφείλεται σε ένα και μοναδικό αίτιο, όπως εξηγεί στο STAR ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στη μετακίνηση της αφρικανικής ηπείρου προς την Ευρώπη και στο αντίστροφο!

«Ο χθεσινός σεισμός έγινε στην ηπειρωτική Ιταλία στην περιοχή των Απενίνων. Όλη η σεισμικότητα της Ιταλίας και της Ελλάδας και των άλλων περιοχών γύρω απ΄ τη Μεσόγειο έχουν ένα κοινό γεωδυναμικό αίτιο, το γεγονός δηλαδή ότι η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα κινείται προς τα βόρεια και συγκρούεται με την ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα».

Την ώρα που η γη στο Αματρίτσε, στο Ακούμολι, στην Αρκουάτα και στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο συνεχίζει να τρέμει γεμίζοντας ανησυχία τους κατοίκους της κεντρικής Ιταλίας, η μετασεισμική ακολουθία πείθει όλο και περισσότερο τους σεισμολόγους ότι ο χθεσινός σεισμός των 6,2 ρίχτερ ήταν ο κύριος.

«Το γεγονός ότι έχουμε πάρα πολλούς μετασεισμούς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν λάβει και αρκετά μεγάλα μεγέθη, ο μεγαλύτερος ήταν 5,5 χθες, αυτό αποτελεί μια πολύ ισχυρή ένδειξη ότι μάλλον επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, παρ΄ όλο που ακόμα δεν μπορούμε να το πούμε με πολύ μεγάλη βεβαιότητα», λέει ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

assets_LARGE_t_420_54150876.jpg
Την ίδια ώρα αρκετοί είναι οι Έλληνες που φοβούνται μήπως ο εγκέλαδος λειτουργήσει ως ντόμινο, πλήττοντας και τη χώρα μας.

Όπως υποστηρίζει ο διευθυντής του γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.

Ο κίνδυνος ωστόσο ελλοχεύει στην πιθανή ανεξάρτητη ενεργοποίηση των ελληνικών σεισμικών ρηγμάτων.

«Εγώ προτιμώ να θυμίζω ότι το γεωδυναμικό αίτιο των σεισμών στην Ελλάδα είναι εδώ και εκεί κυρίως πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top