Τα ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ των φετινών βάσεων- Σε ποιά Σχολή περνάς με 19.999 μόρια και σε ποιά με 1.560!

Γιατί υποψήφιος συγκέντρωσε 18.000 μόρια αλλά δεν πέρασε πουθενά!

Τα ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ των φετινών βάσεων- Σε ποιά Σχολή περνάς με 19.999 μόρια και σε ποιά με 1.560!

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Ένα από αυτά είναι τα τμήματα με τις χαμηλότερες βάσεις. Τη χαμηλότερη βάση στα πανεπιστήμια έχει το τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ, τη χαμηλότερη βάση έχει το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών και βιομηχανικού σχεδιασμού του ΤΕΙ Κοζάνης με 1.560 μόρια!

Από τα αξιοσημείωτα των φετινών εξετάσεων είναι επίσης, ότι η Αρχιτεκτονική Αθηνών έφτασε τα 19.999 μόρια! Σημειώνεται βέβαια, ότι οι Αρχιτεκτονικές σχολές και τα τμήματα μουσικών σπουδών, απαιτούν εξετάσεις ειδικών μαθημάτων και αρκετοί ήταν οι υποψήφιοι που δεν πέρασαν το όριο της βάσης που χρειάζεται.

Ακόμη, αύξηση παρατηρείται στις βάσεις των πολυτεχνικών τμημάτων, ενώ στα ΤΕΙ παρατηρείται κυρίως μείωση.

«Η φετινή χρονιά ήταν χρονιά ανατροπών, καθώς σημειώθηκαν πολλές αυξομειώσεις στις βάσεις», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης.

«Οι φετινές βάσεις δεν συμβαδίζουν με τις περσινές, λόγω του διαφορετικού συστήματος που ίσχυσε φέτος», πρόσθεσε ο κ. Στρατηγάκης, εξηγώντας ότι υπήρξαν τμήματα που είχαν ελάχιστη διαφορά με πέρυσι και παράλληλα, 154 τμήματα είχαν διαφορά μεγαλύτερη των 1.000 μορίων.

Υποψήφιος συγκέντρωσε 18.000 μόρια αλλά δεν πέρασε πουθενά!
Πάντως, η μη εισαγωγή σε κάποιο τμήμα της τριτοβάθμιας δεν αποτελεί απαραίτητα αποτυχία. Όπως ανέφερε η προϊσταμένη γενικής διεύθυνσης στρατηγικού σχεδιασμού, προγραμμ��τισμού και ηλεκτρονικής του ΥΠΠΕΘ, Καλομοίρα Μαρούγκα, η μη-εισαγωγή είναι πολλές φορές αποτέλεσμα επιλογών των υποψηφίων, αφού φέτος υπήρξε και περίπτωση μη εισαχθέντος υποψηφίου που είχε συγκεντρώσει 18.000 μόρια, αλλά δήλωσε μόνο ιατρικές σχολές.

Τα κορίτσια… μπροστά σε ποσοστό επιτυχίας!
Από τους επιτυχόντες υποψήφιους, οι 30.929 είναι κορίτσια και οι 27.526 αγόρια, ενώ 10.624 ήταν οι υποψήφιοι που εισήχθησαν στην σχολή της πρώτης τους προτίμησης.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει και εξετάστηκαν σε πέμπτο μάθημα, ούτως ώστε να έχουν επιλογή ενός επιπλέον επιστημονικού πεδίου ήταν 35.653. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι οι θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έμειναν κενές είναι μόλις 621 στην επικράτεια.

Γιατί παρουσίασαν πτώση οι Παιδαγωγικές Σχολές

Η μεγάλη πτώση των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές, αιτιολογείται από το γεγονός ότι αποτέλεσαν ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο και χρειαζόταν να εξεταστεί ο υποψήφιος σε επιπλέον μάθημα, κάτι που, μαζί με τη μειωμένη προοπτική άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, οδήγησε σε μείωση της ζήτησης των σχολών αυτών.

Ενδεικτικό της μείωσης, είναι η βάση του Παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο, στα 9.887 μόρια. «Τα παιδιά που μπαίνουν σε αυτές τις σχολές μπαίνουν με αρκετές γνωστικές ελλείψεις και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο», σχολίασε ο κ. Στρατηγάκης.
Στα ίδια επίπεδα οι νομικές σχολές

Σχετικά με τις νομικές σχολές, η νομική Αθηνών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κερδίζοντας μόλις 6 μόρια, ενώ νομική Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής σημείωσαν πτώση 120 και 137 μορίων αντίστοιχα.

Στα ύψη οι ιατρικές σχολές

Όσον αφορά στις Ιατρικές σχολές, λόγω καλών επιδόσεων σε φυσική και χημεία, οι βάσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και σημείωσαν αύξηση.

Ζήτηση στη σχολή μουσουλμανικών σπουδών

Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του νεο-ιδρυθέντος τμήματος μουσουλμανικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο αν και προσέφερε 30 θέσεις, αποτέλεσε προτίμηση 2.800 υποψηφίων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, ενημέρωσε ότι φέτος για πρώτη φορά θα γίνουν οι εγγραφές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ηλεκτρονικά.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top