​Πρόκληση της Τουρκίας: Απαγορεύει την τέλεση λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας

Στις 15 Αυγούστου

​Πρόκληση της Τουρκίας: Απαγορεύει την τέλεση λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας

​Νέα πρόκληση η απόφαση των αρχών της Τουρκίας να απαγορεύσουν την τέλεση της λειτουργίας ανήμερα της εορτής στις 15 Αυγούστου, στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας.

Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση σε χιλιάδες Πόντιους ανά τον κόσμο και κυρίως στους Έλληνες οι οποίοι είχαν προγραμμα��ίσει να ταξιδέψουν στην περιοχή τις ημέρες αυτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου εκκλησιαστικών ειδήσεων, dogma.gr, η επίσημη αιτιολογία που δίνουν οι τουρκικές αρχές είναι ότι στο μοναστήρι πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης λόγω των προβλημάτων στατικότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού και κύκλοι του Πατριαρχείου θεωρούν ότι τα ζητήματα στατικότητας είναι απλώς προσχήματα προκειμένου να μην διεξαχθεί η καθιερωμένη λειτουργία στην οποία συνήθως χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η ιστορική Μονή επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2010, έπειτα από 88 χρόνια. Το τουρκικό κράτος είχε δώσει άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί πατριαρχική θεία λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο την έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην Τραπεζούντα τις ημέρες αυτές.

Οι τουρκικές αρχές δεν διευκρίνισαν εάν η ανάκληση της άδειας τίθεται σε ισχύ μόνο για τη φετινή χρονιά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top